Το Βερολίνο μειώνει τον στόχο για την ανάπτυξη

Το Βερολίνο μειώνει τον στόχο για την ανάπτυξη

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προασπίζεται με σθένος την απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία ως ιδανική φόρμουλα για ανάπτυξη στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Βερολίνο οπισθοδρομεί από τις αρχικές προβλέψεις για ανάπτυξη της οικονομίας για το 2014 και το 2015. Δύο πηγές από την κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας δήλωσαν ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters πως το Βερολίνο θα μειώσει τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη από το 1,8% για το 2014 και το 2% για το 2015 στο 1,25% κάθε χρόνο την επόμενη διετία.

Μια προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για ανάπτυξη από την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση θα επιβεβαίωνε φόβους για μια γενικότερη εξασθένηση της Ευρωζώνης, περιορίζοντας έτσι την όποια θετική επίδραση από τα αντισυμβατικά μέτρα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Εάν, δε, υπάρξει παρατεταμένη επιβράδυνση της οικονομίας, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος η Ευρωζώνη να παγιδευτεί τρίτη φορά σε ύφεση από το 2008. Η γερμανική κυβέρνηση κινδυνεύει να δεχτεί πλήγμα στη χώρα και την Ευρώπη εφόσον έχει επενδύσει πολιτικά στο σενάριο του «ισοσκελισμένου προϋπολογισμού» έως τα τέλη του 2015 ως προϊόν δημοσιονομικής λιτότητας.

Τελευταία, η γερμανική οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο των αρνητικών εξελίξεων της Ευρωζώνης ύστερα από σειρά ιδιαίτερα δυσμενών στοιχείων, αλλά και την προς την κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για ανάπτυξη από διεθνείς οργανισμούς και των επικρατέστερων οικονομικών ινστιτούτων. Ειδικότερα, το ΔΝΤ προχώρησε σε μείωση των προσδοκιών του για ανάπτυξη στο 1,4% για το 2014 και στο 1,5% για το 2015, ενώ σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει τα κορυφαία ινστιτούτα οικονομικών ερευνών της Γερμανίας. Η πτώση κατά 5,8% στις εξαγωγές τον Αύγουστο αντανακλούν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009 και προστίθενται στην εξασθένηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 4% και των βιομηχανικών παραγγελιών κατά 5,7% τον ίδιο μήνα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT