Χαμηλότερη ανάπτυξη προβλέπει το Βερολίνο

Χαμηλότερη ανάπτυξη προβλέπει το Βερολίνο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική κυβέρνηση περιέκοψε, χθες, σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το 2014 και το 2015, αναζωπυρώνοντας τους φόβους περί ύφεσης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Μαζί με τη γερμανική οικονομία κινδυνεύει να πέσει σε ύφεση και ολόκληρη η Ευρωζώνη, τη στιγμή που ο πληθωρισμός κυμάνθηκε μόλις στο 0,3% τον Σεπτέμβριο και η αγορά στοιχηματίζει ότι δεν πρόκειται να ανακάμψει σύντομα. Πρόκειται για στοιχεία που ενισχύουν τις ελπίδες των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε κάποιου είδους ποσοτική χαλάρωση τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα να υποχωρεί σε νέο επίπεδο ρεκόρ η απόδοση των γερμανικών ομολόγων συμπαρασύροντας πτωτικά τις αποδόσεις των περισσοτέρων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.

Το Βερολίνο αναθεώρησε χθες επί τα χείρω τις προβλέψεις του για ανάπτυξη το 2014 από το 1,8% που εκτιμούσε τον περασμένο Απρίλιο σε μόλις 1,2% χθες. Για το 2015 η προς το χειρότερο αναθεώρηση είναι ακόμη μεγαλύτερη από το 2% στο 1,3%. Την ίδια στιγμή ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW γινόταν αρνητικός για πρώτη φορά από τα τέλη του 2012, υποχωρώντας στο -3,6 τον Οκτώβριο από 6,9 τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Κλέμενς Φουστ, επικεφαλής οικονομολόγος του ινστιτούτου ZEW εκτίμησε ότι η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να πέσει σε τεχνική ύφεση, εκτίμηση που δεν συμμερίστηκαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η αδυναμία της οικονομίας της Ευρωζώνης έσπρωξε χθες τους επενδυτές προς την κατεύθυνση των λεγόμενων ασφαλών καταφυγίων, δηλαδή ομολόγων με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, με αποτέλεσμα η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου να υποχωρήσει κατά 6 μονάδες βάσης στο επίπεδο ρεκόρ του 0,844, ενώ υποχώρησαν οι αποδόσεις και των αντίστοιχων γαλλικών ομολόγων κατά 7 μονάδες βάσης στο 1,20%.

Πτωτικά κινήθηκε και η απόδοση των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων στο 2,29% και στο 2,04%, αντίστοιχα. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε κατά δέκα μονάδες βάσης στο 2,21%. Μόνο η απόδοση των πορτογαλικών (συν 3 μονάδες βάσης) και των ελληνικών δεκαετών ομολόγων (συν 29 μονάδες βάσης) κινήθηκε χθες ανοδικά στο 3,08% και στο 7,04%, αντίστοιχα.

Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε πάνω από το 7% για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής στα τέλη του έτους, αλλά και εξαιτίας της πιθανότητας για διενέργεια πρόωρων εκλογών. Οι μάλλον αρνητικές δηλώσεις αρκετών ξένων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες επίσης έχουν συμβάλει στην άνοδο των αποδόσεων. Μια άλλη σημαντική εξέλιξη είναι η υποχώρηση, χθες, των προσδοκιών για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης σε δέκα χρόνια στο επίπεδο ρεκόρ του 1,80%. Αν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό εξακολουθήσουν να υποχωρούν, η ΕΚΤ θα είναι δικαιολογημένη αν προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση, δήλωσε ο κ. Φουστ (ουσιαστικά στο τύπωμα φρέσκου χρήματος μέσω της μαζικής αγοράς κρατικών ομολόγων). Ακριβώς η προσδοκία των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να αγοράσει κρατικά ομόλογα βοήθησε να μειωθεί και άλλο η απόδοση και τίτλων της περιφέρειας που τα τελευταία χρόνια δεν θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, όπως τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT