Οι δείκτες στη Βρετανία βελτιώνονται, οι πολίτες όμως δυσκολεύουνται

Οι δείκτες στη Βρετανία βελτιώνονται, οι πολίτες όμως δυσκολεύουνται

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιφατικά είναι τα τελευταία στοιχεία για τη βρετανική οικονομία, καθώς εφανίζουν το εισόδημα των νοικοκυριών να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών, αλλά μεγάλη μερίδα οικογενειών να δυσκολεύεται ακόμη να καλύψουν τις ανάγκες της. Την ίδια στιγμή φαίνεται να εξανεμίζεται η δυνατότητα των βρετανικών επιχειρήσεων να προσλάβουν νέους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Markit, στις αρχές Οκτωβρίου τα βρετανικά νοικοκυριά είδαν να αυξάνονται τα εισοδήματά τους με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών. Η εταιρεία απέδωσε τη θετική εξέλιξη στους υψηλότερους μισθούς, στην παράταση του ωραρίου εργασίας και πιθανώς σε ένα μειγμα και των δύο αυτών παραγόντων. Ωστόσο, τα μετρητά που μπορούν να διαθέσουν τα βρετανικά νοικοκυριά και η γενικότερη οικονομική τους κατάσταση βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Οπως τόνισε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής των οικονομολόγων της Markit, «ο κόσμος συχνά αναγκάζεται να καταφεύγει στις αποταμιεύσεις του ή να δανείζεται για τις αναγκαίες δαπάνες». Εξάλλου, μειώνονται οι νέες θέσεις εργασίας, αν και η ανεργία έχει υποχωρήσει το τρίτο τρίμηνο του έτους στο 6,0%, που ειναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008. Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 46.000 άτομα, πολύ λιγότερο από το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Η αύξηση αυτή ωχριά, άλλωστε, συγκρινόμενη με εκείνες των 200.000 ατόμων που καταγράφηκαν επανειλημμένως το περασμένο έτος σε διάστημα τριών μηνών. Παράλληλα μειώθηκε ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας και ήταν ο χαμηλότερος από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT