Ισπανία, η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις εποχικότητας

Ισπανία, η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις εποχικότητας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά στην αντιμετώπιση της εποχικότητας είναι η Ισπανία, η οποία έχει προωθήσει σειρά προγραμμάτων επιδοτούμενου τουρισμού στις περιόδους μη αιχμής, προσελκύοντας ξένους επισκέπτες. Επίσης, η Κίνα έχει θεσπίσει τις λεγόμενες Χρυσές Εβδομάδες, δηλαδή επίσημες δημόσιες διακοπές διάρκειας 7 ημερών τον Φεβρουάριο, τον Μάιο και τον Οκτώβριο. Η συγκεκριμένη πολιτική είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του εσωτερικού τουρισμού στην Κίνα.

Ενα παράδειγμα ελληνικού προορισμού που πέτυχε επιμήκυνση της σεζόν, φέτος, είναι τα Χανιά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλη Γιαννούλη, προβλέπεται να υπάρχει πληρότητα στα ξενοδοχεία του προορισμού έως τα μέσα Νοεμβρίου. Πάντως, ο κ. Γιαννούλης επισημαίνει ότι για να παγιωθεί η τάση επέκτασης της σεζόν σε βάθος 7ετίας – 10ετίας δεν αρκεί να μένουν ανοιχτά μόνο τα ξενοδοχεία. Θεωρεί, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει, παράλληλα, τα καταστήματα και τα εστιατόρια να διατηρούνται ανοιχτά και οι δήμοι και η περιφέρεια να αντιμετωπίζουν ζητήματα που επηρεάζουν τον τουρισμό, όπως την καλοκαιρινή σεζόν.

Σε έρευνα (World Travel Monitor) που διενεργήθηκε από την ΙPK International για λογαριασμό της διεθνούς τουριστικής έκθεσης του Βερολίνου ΙΤΒ –η οποία για το 2015 θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 8 Μαρτίου– φαίνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται φέτος υψηλά στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων που πρόκειται να ταξιδέψουν τον χειμώνα σε προορισμούς με παραλίες. Η χώρα μας στη σχετική λίστα καταλαμβάνει την πέμπτη θέση. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία και ακολουθούν η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Ταϊλάνδη. Σύμφωνα με την έρευνα, η μέση δαπάνη των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν τον χειμώνα για διακοπές σε προορισμούς με παραλίες είναι περίπου 1.000 ευρώ. Αντίστοιχα όσοι ταξιδεύουν σε «κλασικούς» χειμερινούς προορισμούς διακοπών ξοδεύουν περίπου 700 ευρώ. Για τις διακοπές τους τον χειμώνα σε προορισμούς με παραλίες οι Ευρωπαίοι πραγματοποιούν κατά μέσον όρο ταξίδια 10 ημερών, ενώ για τις διακοπές τους σε «κλασικούς» χειμερινούς προορισμούς ταξίδια 7 ημερών. Να σημειωθεί ότι 25% των Ευρωπαίων που έκαναν ταξίδια στο εξωτερικό την τελευταία χειμερινή περίοδο προτίμησαν προορισμούς με παραλία, 23% διακοπές στην πόλη και μόλις 7% χιονισμένους προορισμούς.

Η έρευνα για το έτος 2013 έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι κατά τη χειμερινή περίοδο πραγματοποίησαν 127 εκατ. ταξίδια. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν τον χειμώνα έχει αυξηθεί κατά 50%. Επικεφαλής στη λίστα είναι οι Γερμανοί και ακολουθούν οι Γάλλοι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT