ΔΝΤ: επικεφαλής στο Ευρωπαϊκό Τμήμα ο Πόουλ Τόμσεν

ΔΝΤ: επικεφαλής στο Ευρωπαϊκό Τμήμα ο Πόουλ Τόμσεν

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο πρώην επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν είναι από χθες ο νέος διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του διεθνούς οργανισμού. Την απόφαση έλαβε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία στην ανακοίνωσή της τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει «εκτιμήσει βαθιά» τις ικανότητες του κ. Τόμσεν «στη διαπραγμάτευση και τη διαχείριση κρίσεων».

Ο κ. Τόμσεν ανέλαβε χρέη διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος στα τέλη Ιουλίου, αμέσως μετά την παραίτηση του Ρέζα Μογκαντάμ. Στη συνέχεια, όμως, έγινε εσωτερικός διαγωνισμός εντός του ΔΝΤ για τη θέση και στην τελική απόφαση εκτιμάται ότι είχε την υποστήριξη κάποιων από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του Ταμείου. Οι Γερμανοί δεν υποστήριξαν κάποιον υποψήφιο ομοεθνή τους, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για τον κ. Τόμσεν, επικρατέστερος αντίπαλος του οποίου ήταν ο Βρετανός Χιου Μπρέντενκαμπ, ο οποίος είναι αναπληρωτής διευθυντής στο Τμήμα Στρατηγικής και Πολιτικής του Ταμείου.

Εχοντας χτίσει μία καριέρα 32 ετών στο Ευρωπαϊκό Τμήμα, ο κ. Τόμσεν θεωρήθηκε ότι «αντιλαμβάνεται το πολιτικό πεδίο της Ευρώπης και έχει βαθιά γνώση της περιοχής». Η κ. Λαγκάρντ εκτίμησε, μάλιστα, ότι αυτές οι ικανότητές του έχουν επιτρέψει «να κερδίσει την εμπιστοσύνη» των πολιτικών ηγετών, ενώ αναφέρθηκε στην «πνευματώδη ηγεσία του, στην επιχειρησιακή του εμπειρία και στην τεχνική του εξειδίκευση». Η επιλογή της δείχνει ότι η κ. Λαγκάρντ συνεχίζει να εμπιστεύεται τον κ. Τόμσεν για την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη, όπου το Ταμείο διακυβεύει την αξιοπιστία του.

Η απόφαση συνιστά επιβράβευση του ρόλου του «σε κάποια από τα πιο δύσκολα προγράμματα στην Ευρώπη».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT