ΕΚΤ: Ομόφωνη δέσμευση για υιοθέτηση νέων μέτρων, αν θεωρηθεί αναγκαίο

ΕΚΤ: Ομόφωνη δέσμευση για υιοθέτηση νέων μέτρων, αν θεωρηθεί αναγκαίο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκιά της στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη. Η προσοχή εστιάστηκε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη λήξη της συνεδρίασης, με τον πρόεδρο Μάριο Ντράγκι να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων μη συμβατικών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διατήρησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος ανέφερε ότι το δ.σ. έχει ομόφωνα δεσμευτεί για την εφαρμογή τέτοιου είδους μέτρων σε περίπτωση που θεωρηθεί αναγκαίο και έχει ήδη αναθέσει στο προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας καθώς και σε σχετικές επιτροπές του Ευρωσυστήματος τη διασφάλιση της έγκαιρης προετοιμασίας τους. Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, δύο είναι τα ενδεχόμενα τα οποία θα μπορούσαν να καταστήσουν αναγκαία τη χρήση νέων μέτρων: (i) επιδείνωση των προβλέψεων για τις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες, και (ii) τα μέχρι τώρα προγράμματά της να αποδειχθούν ανεπαρκή. Τα συγκεκριμένα προγράμματα αναμένεται, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ντράγκι, να συμβάλουν, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και στην αύξηση της ροής πιστώσεων στην ευρύτερη οικονομία με σημαντικό αντίκτυπο στον ισολογισμό της ΕΚΤ, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα επίπεδα που βρίσκονταν τον Μάρτιο του 2012 (περίπου 3 τρισ. ευρώ).

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι τα ρίσκα παραμένουν πτωτικά λόγω των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων καθώς και της περιορισμένης προόδου που έχει επιτευχθεί από χώρες της Ευρωζώνης στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων μη συμβατικών μέτρων από την ΕΚΤ ευνόησε τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ το ευρώ δέχθηκε νέες πιέσεις υποχωρώντας κάτω από τα 1,24 δολάρια για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2012. Οι δηλώσεις Ντράγκι πραγματοποιήθηκαν λίγες μόνο ημέρες μετά τη δημοσίευση των φθινοπωρινών προβλέψεων 2014 της Κομισιόν, οι οποίες έδειξαν πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ε.Ε. συνολικά όσο και της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 1,3% στην Ε.Ε. και στο 0,8% στην Ευρωζώνη το 2014. Το 2015, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά στο 1,5% και 1,1% αντίστοιχα, έναντι εκτιμήσεων 2% και 1,7% μόλις πριν από λίγους μήνες, βρίσκοντας στήριξη στην προβλεπόμενη βελτίωση της εξωτερικής και της εγχώριας ζήτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT