Σημάδια σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη

Σημάδια σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε 0,2% σε τριμηνιαία βάση την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο όπου ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης είχε ενισχυθεί 0,1%. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, περιορίστηκε σε ρυθμό ανάπτυξης 0,1%, το ΑΕΠ της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας συνέχισε να συρρικνώνεται (-0,1%) ενώ, στον αντίποδα, η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, αιφνιδίασε θετικά σημειώνοντας ρυθμό ανάπτυξης 0,3%. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ενισχύθηκε 0,8% το τρίτο τρίμηνο, ρυθμός αμετάβλητος σε σχέση με αυτόν του προηγούμενου τριμήνου, υποδηλώνοντας σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και ενισχύοντας παράλληλα την άποψη ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, η Ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης. Εντούτοις, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ εκτιμάται ότι παραμένει χαμηλότερα από τον δυνητικό ρυθμό (υπολογίζεται κοντά στο 1,0%), γεγονός που υποδηλώνει διατήρηση παραγωγικού κενού και παράλληλα, διατήρηση πτωτικών πιέσεων στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, ο εναρμονισμένος δείκτης πληθωρισμού της Ευρωζώνης αυξήθηκε 0,4% ετησίως τον Οκτώβριο, οριακά υψηλότερος από το ιστορικό χαμηλό 0,3% του προηγούμενου μήνα και κάτω από την κρίσιμη ζώνη «χαμηλότερα του 1,0%» –όπως έχει χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μάριο Ντράγκι– για 13ο συνεχή μήνα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η φημολογία ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες στην υιοθέτηση νέων μη συμβατικών μέτρων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διατήρησης του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, παραμένει αμείωτη.

Ο διοικητής της ΕΚΤ επανέλαβε άλλωστε για ακόμα μία φορά σε δημόσια ομιλία του πριν από λίγες ημέρες ότι σε περίπτωση που (i) οι μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες επιδεινωθούν, ή/και (ii) τα μέχρι τώρα προγράμματα της Τράπεζας αποδειχθούν ανεπαρκή, η αρμόδια επιτροπή έχει δεσμευτεί ομόφωνα για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών. Ως αποτέλεσμα, το ευρώ παρέμεινε υπό πίεση και αυτή την εβδομάδα με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να διαπραγματεύεται κοντά στα 1,2400 στην αγορά της Ευρώπης την Παρασκευή, οριακά υψηλότερα από το νέο χαμηλό για τα τελευταία δύο έτη επίπεδο 1,2360 που είδαμε στις αρχές Νοεμβρίου. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν απώλειες σε εβδομαδιαία βάση κυρίως λόγω των ανησυχιών για τη διατηρησιμότητα του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας μετά τα νέα αρνητικά στοιχεία από την Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT