163.000 αιτήσεις στη Γερμανία για σύνταξη στα 63

163.000 αιτήσεις στη Γερμανία για σύνταξη στα 63

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί για τη «σύνταξη στα 63», υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει 45 έτη εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία της Γερμανίας, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη υπερβεί τις 163.000 οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Αξίζει να αναφερθεί πως το γενικό όριο, το οποίο ισχύει για την πλήρη σύνταξη, φθάνει στα 67 έτη, αρχής γενομένης από το 2006. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες διαβαθμίσεις. Λόγου χάριν, οι γεννηθέντες το 1947 μπορούν και σήμερα να συνταξιοδοτηθούν στα 65 τους, ενώ όσοι γεννήθηκαν το 1960 θεμελιώνουν το δικαίωμα στα 66 τους χρόνια συν ένα μήνα. Εν γένει, η πρόβλεψη για «σύνταξη στα 67» ισχύει για όσους γεννήθηκαν μετά το 1964. Σημειωτέον πως η ρύθμιση αυτή είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle. Eντούτοις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδημόνων, συνέβαλε αποφασιστικά στη διατήρηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος της Γερμανίας.

Πρόβλεψη

Υπό το πρίσμα αυτό, ο ευρύς κυβερνητικός συνασπισμός, που συγκροτήθηκε μετά τις περυσινές εκλογές και συναπαρτίζεται από Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, αποφάσισε πως υπάρχουν τα περιθώρια να δοθεί πλήρης «σύνταξη στα 63» σε εκείνους οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 45 έτη εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία της Γερμανίας. Ως τέτοια πέραν των συντάξιμων ετών συνυπολογίζονται η επαγγελματική εκπαίδευση, η στρατιωτική ή εναλλακτική θητεία, καθώς και οι άδειες μητρότητας. Η κυβέρνηση έχει προβλέψει για την κάλυψη των αναγκών όσων συνταξιοδοτηθούν πλήρως στα 63 τους ένα κονδύλι 900 εκατ. ευρώ για το 2014, αλλά δεν αρκεί. Από πέρυσι τον Ιούλιο, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία, 163.000 άτομα υπέβαλαν αίτηση και ήδη οι 110.000 από αυτές εγκρίθηκαν. Με τα δεδομένα αυτά οι δαπάνες για τις «συντάξεις στα 63» εκτιμάται πως θα φθάσουν το 1,6 δισ. ευρώ φέτος και θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, ο αριθμός αυτών που θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πλήρως στα 63 τους χρόνια ξεπερνά τις 450.000 και αυτό ισοδυναμεί με έναν στους τρεις Γερμανούς, που γεννήθηκαν την περίοδο από το 1950 έως και το 1963. Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για συνταξιοδοτικά ζητήματα, Μάρκους Κουρτ, επισημαίνει πως ενδεχομένως να ξεπεράσουν τις 240.000 οι αιτήσεις έως την εκπνοή του 2014. Βέβαια, αυτά ισχύουν για όσους επιθυμούν και δικαιούνται να λάβουν πλήρη τη σύνταξή τους στην ηλικία των 63 ετών. Ειδάλλως, υπάρχει και η εναλλακτική επιλογή της μειωμένης συντάξεως, υπό την προϋπόθεση πως θα υποβάλουν σχετική αίτηση ύστερα από 35 χρόνια εισφορών στα συνταξιοδοτικά ταμεία της Γερμανίας, αναφέρει η DW. Η χώρα αυτή, όπως και πολλές άλλες της Δύσης, βρίσκεται αντιμέτωπη με μείζονα δημογραφικά προβλήματα: ο πληθυσμός γηράσκει ραγδαία και με ρυθμούς ταχύτερους από εκείνους της αύξησης των γεννήσεων. Σήμερα στη Γερμανία υπάρχουν περισσότεροι από 20 εκατομμύρια συνταξιούχοι εν συγκρίσει με τον παραγωγικό πληθυσμό, ο οποίος εισφέρει στα συνταξιοδοτικά ταμεία και φθάνει τα 36 εκατομμύρια, δηλαδή αναλογία εργαζομένων – συνταξιούχων κάτω του 2:1.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT