Πληθωρισμός και αποδόσεις ομολόγων

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν έχετε πειστεί ότι η κάμψη στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αποτελούν παρέκκλιση, ίσως να συμβαίνει γιατί δεν ασχολείστε με αυτά πολύ καιρό. Αν μελετήσουμε τα κρατικά ομόλογα με τη μέγιστη διάρκεια μεταξύ όλων, θα διαπιστώσουμε ότι η απόδοσή τους τα τελευταία 50 χρόνια είναι 6,8% κατά μέσο όρο. Σήμερα η απόδοσή τους είναι λιγότερη από το μισό του 6,8%. Οπότε, με όλα αυτά κατά νου, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθείτε, γιατί οι αναλυτές προβλέπουν πως θα αυξηθούν, ενόσω η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια μετά το επιθετικότερο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης των τελευταίων 100 ετών. Ωστόσο, εάν συγκριθούν οι σημερινές αποδόσεις με εκείνες, που είχαν διαμορφωθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1960, τότε θα φανεί πως και σήμερα βρίσκονται σε κανονικά επίπεδα.

Βετεράνοι των ομολογιακών αγορών, όπως ο Ντέιβιντ Τζόουνς, πρώην αντιπρόεδρος της Aubrey G . Lanston & Co. με θητεία 51 ετών σε αυτές, επισημαίνει τα εξής: η αντίληψη περί πολύ χαμηλών αποδόσεων των Treasuries έχει κατασκευαστεί από τους χρηματιστές, τους διαχειριστές κεφαλαίων και τους οικονομολόγους, οι οποίοι ξεκίνησαν την καριέρα τους με τον καλπάζοντα πληθωρισμό άνω του 10% στη δεκαετία του 1970 και του 1980.

Καθώς οι τιμές καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνονται με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων πενήντα ετών και η οικονομική ανάπτυξη εξασθενεί σε όλον τον κόσμο, σήμερα η ομολογιακή αγορά, όπως παρατηρεί ο κ.Τζόουνς, ίσως να ανακτά το σχήμα της και τη μορφή της. «Εχουμε πλέον κλείσει έναν κύκλο», προσθέτει. «Αντί, λοιπόν, να στηλιτεύουμε το πόσο χαμηλά είναι σήμερα τα επιτόκια και να προσδοκούμε να ανέλθουν, μπορεί τελικά να είμαστε σε μία περίοδο περισσότερης κανονικότητας από όσο νομίζουμε». Επί τριάντα διαδοχικούς μήνες ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν έχει φθάσει τον στόχο του 2%, τον οποίο έθεσε η Fed. Την τελευταία πενταετία, μάλιστα, έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 1,62%, δηλαδή σε βαθμό μικρότερο από την πενταετία 1961-1965. «Στο πέρασμα του χρόνου διαπιστώνουμε πως η κινητήρια δύναμη πίσω από τις αποδόσεις των ομολόγων είναι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό», επισημαίνει ο Λέισι Χαντ, αντιπρόεδρος της Hoisington Investment Management. «Εάν αφαιρέσεις όλες τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, τότε μέσα στα επόμενα χρόνια οδηγείσαι σε αποδόσεις χαμηλότερες προς το 2% στα μακροπρόθεσμα ομόλογα». Βάσει των αποδόσεων, οι προσδοκίες του πληθωρισμού για τα επόμενα 30 χρόνια έχουν υποχωρήσει κάτω από το 2% και στα τέλη Νοεμβρίου άγγιξαν τα επίπεδα ναδίρ τριετίας του 1,96%.

Στη δεκαετία του 1970 η πετρελαϊκή κρίση σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από την ιρανική επανάσταση και τη χαλαρή νομισματική πολιτική επί προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον συνέβαλε στο να αυξηθούν οι τιμές καταναλωτή σε ετήσια βάση κατά 14,8% τον Μάρτιο του 1980. Στη συνέχεια οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων ανήλθαν στα επίπεδα ρεκόρ του 15% τον Οκτώβριο του 1981. Σήμερα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ενδείξεις ότι το πακέτο των τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας από τη Fed θα κατατείνει σε ενίσχυση του πληθωρισμού. Τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ η οικονομία δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας από κάθε άλλη φορά μέσα στα τελευταία τρία χρόνια και το γεγονός αυτό συνέβαλε στο να αυξηθούν τα ωρομίσθια 0,4% κατά μέσο όρο. Η αύξηση αυτή ήταν και η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαεπτά μηνών. Κατά τους αναλυτές, η ομολογιακή αγορά στις ΗΠΑ διέρχεται μία μεταβατική περίοδο μεταξύ μιας φάσης με έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον και μιας άλλης με εξασθενημένη κινητικότητα. Πάντως, παρά το ότι η οικονομία των ΗΠΑ δείχνει να ανακτά τους ρυθμούς ανάπτυξής της, η αποδυνάμωση των οικονομιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ιαπωνία με τις κεντρικές τους τράπεζες να επιτείνουν τα μέτρα στήριξής τους, πιθανώς να βοηθήσει στο να διατηρηθεί ζωηρή η ζήτηση για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT