Κέρδη το 2014 για τα ομόλογα Γερμανίας – ΗΠΑ, ενίσχυση δολαρίου

Κέρδη το 2014 για τα ομόλογα Γερμανίας – ΗΠΑ, ενίσχυση δολαρίου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη αποχαιρέτησαν τη χρονιά που μας πέρασε οι κυβερνητικοί τίτλοι σε Γερμανία και ΗΠΑ, ευνοημένοι από την αβεβαιότητα για τη διατηρησιμότητα του ρυθμού ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας καθώς και των γεωπολιτικών ανησυχιών στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Σύμφωνα με έκθεση που συνόδευσε τις αναθεωρημένες μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της για το 2014, στις 4 Δεκεμβρίου, η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αποδείχθηκε πιο υποτονική από ό,τι αναμενόταν στις αρχές του 2014 κυρίως λόγω του απρόβλεπτα συγκρατημένου ρυθμού ανόδου των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Σύμφωνα πάντα με την ΕΚΤ, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να παρουσιάσει μερική βελτίωση από το 2015 και μετά βάσει, μεταξύ άλλων, των εκτιμήσεων: (α) Η εγχώρια ζήτηση θα ευνοηθεί από τη βελτιωμένη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής της – ιδιαίτερα μετά την υιοθέτηση σειράς συμβατικών και μη συμβατικών μέτρων τους τελευταίους μήνες, (β) της συγκρατημένης ενίσχυσης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της πτώσης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων καθώς και (γ) της προβλεπόμενης μερικής ενίσχυσης της εξωτερικής ζήτησης, δεδομένης της πρόσφατης αποδυνάμωσης του ευρώ, καθώς και την προσδοκώμενη συγκρατημένη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται, σύμφωνα πάντα με την ΕΚΤ, να διαμορφωθεί σε 0,8% το 2014, 1,0% το 2015 και 1,5% το 2016 μετά από συρρίκνωση 0,4% το 2013.

Το μήνυμα της Fed στις 17 Δεκεμβρίου ότι «θα φανεί υπομονετική» όσον αφορά τη χρονική στιγμή που θα αποφασίσει να εισέλθει σε κύκλο αύξησης των επιτοκίων της, ευνόησε επίσης τους κρατικούς τίτλους σε ΗΠΑ και Γερμανία. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου –η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή– βρέθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό, 0,540%, την τελευταία εβδομάδα του έτους που διανύσαμε έχοντας μειωθεί συνολικά κατά περίπου 140 μονάδες βάσης το 2014 – η μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων έξι ετών. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο αποδείχθηκε ένα από τα νομίσματα με τα μεγαλύτερη συγκριτικά κέρδη λόγω της καλύτερης μακροοικονομικής εικόνας της αμερικανικής οικονομίας σε σχέση με αυτή των υπόλοιπων ανεπτυγμένων χωρών, κυρίως λόγω της καταναλωτικής δαπάνης και των επιχειρηματικών επενδύσεων παγίου κεφαλαίου. Η προοπτική η Fed να εισέλθει σε κύκλο αύξησης των επιτοκίων το 2015 αποτέλεσε έναν επιπλέον θετικό παράγοντα για το δολάριο.

* Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT