Σημαντική μείωση των γερμανικών εξαγωγών

Σημαντική μείωση των γερμανικών εξαγωγών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαία πτώση σημείωσαν τον Νοέμβριο οι εξαγωγές της Γερμανίας, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Διαψεύδονται, έτσι, οι ελπίδες όσων οικονομικών αναλυτών ευελπιστούσαν πως η πτώση της τιμής του πετρελαίου και η υποχώρηση του ευρώ θα απέβαιναν προς όφελος των γερμανικών βιομηχανιών διευκολύνοντάς τες να προωθήσουν τα προϊόντα τους στις αγορές τρίτων χωρών. Οι εξελίξεις ολοκληρώνουν, άλλωστε, μια απογοητευτική εικόνα της γερμανικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, οι εξαγωγές υποχώρησαν τον Νοέμβριο για δεύτερο συναπτό μήνα, καταγράφοντας πτώση 2,1%. Την ίδια στιγμή, στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών φέρουν τη βιομηχανική παραγωγή να έχει υποχωρήσει κατά 0,1% στην ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο συνδυασμός των δύο εξελίξεων αντανακλά αλλά και επιτείνει περαιτέρω την οικονομική αποδυνάμωση της Ευρωζώνης, που, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, εξακολουθεί να αγωνίζεται για να ανασυρθεί από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση. Συνάδουν, άλλωστε, με δύο ακόμη δυσοίωνες ειδήσεις, αφενός πως η βιομηχανική παραγωγή στην Ισπανία παρέμεινε στάσιμη στο ίδιο χρονικό διάστημα και αφετέρου πως η παραγωγή υποχώρησε στη Γαλλία κατά 0,3%.

Σχολιάζοντας τη δυσοίωνη εικόνα, ο Κάρστεν Μπρτζέσκι, οικονομολόγος της ING, επισημαίνει πως «η γερμανική οικονομία δεν έχει ανακάμψει πλήρως από την υποχώρηση του καλοκαιριού». Παράλληλα, ο Αλεξάντερ Κρούγκερ της Bankhaus Lampe εκφράζει την εκτίμηση πως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει σημειώσει ανάπτυξη μεγαλύτερη του 0,2% το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

Οι αναδυόμενες αγορές

Εχουν, πάντως, μεσολαβήσει ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις για την ανάπτυξη στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς οι δείκτες εμπιστοσύνης και οικονομικού αισθήματος εμφανίζονταν βελτιωμένοι στα τέλη του περασμένου έτους, όπως, άλλωστε, και οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία που σημείωσαν αύξηση το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Σύμφωνα, πάντως, με τον Φόλκερ Τρέιερ, επικεφαλής του τομέα εξωτερικού εμπορίου στην ένωση γερμανικών εμπορικών επιμελητηρίων DIHK, οι προοπτικές για τις εξαγωγές της Γερμανίας διαγράφονται καλύτερες για το νέο έτος εν μέρει και χάρη στην πτώση της τιμής του πετρελαίου, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «πακέτο τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας και ιδιαιτέρως για τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας που έχουν λιγότερες πρώτες ύλες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ταϊλάνδη».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT