Ενίσχυση προσδοκιών για υιοθέτηση επιπλέον αντισυμβατικών μέτρων από την ΕΚΤ

Ενίσχυση προσδοκιών για υιοθέτηση επιπλέον αντισυμβατικών μέτρων από την ΕΚΤ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία πληθωρισμού της Ευρωζώνης για τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου έτους αποδείχθηκαν ασθενέστερα των αναμενομένων, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει πιθανότατα σε υιοθέτηση περαιτέρω μη συμβατικών μέτρων τις επόμενες εβδομάδες/μήνες, τα οποία ενδεχομένως περιλαμβάνουν ενεργοποίηση προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, προκειμένου να δοθεί στήριξη στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα και να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω στοιχεία έδειξαν υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή 0,2% σε ετήσια βάση κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας έπειτα από αύξηση 0,3% τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας μείωση για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009 και παραμένοντας για 220ό συνεχή μήνα χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ που θεωρείται αναγκαίος για τη διασφάλιση των συνθηκών σταθερότητας τιμών μεσοπρόθεσμα (δηλ. «λίγο χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2,0% ετησίως»).

Την επίσημη ανακοίνωση για τα στοιχεία πληθωρισμού της Ευρωζώνης ακολούθησε δημοσίευση επιστολής του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας παραμένει ομόφωνο στη δέσμευσή του για χρήση επιπλέον μη συμβατικών μέτρων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, εάν θεωρηθεί αναγκαίο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διατήρησης χαμηλού πληθωρισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, τα εν λόγω μέτρα ενδεχομένως περιλαμβάνουν αγορές ποικίλων περιουσιακών στοιχείων όπως κυβερνητικά ομόλογα.

Οι εξελίξεις αυτές ενέτειναν τις πτωτικές πιέσεις που δέχεται το ευρώ έναντι σχεδόν όλων των κύριων νομισμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να υποχωρεί την Πέμπτη κοντά στο 1,1750, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών περίπου.

Η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ που είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιανουαρίου βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της αγοράς, με συγκεκριμένα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο να υποστηρίζουν τις τελευταίες ημέρες ότι η Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται μοντέλα για αγορές κυβερνητικών ομολόγων που ενδεχομένως περιορίζονται σε τίτλους με διαβάθμιση ΑΑΑ -ή τουλάχιστον ΒΒΒ- και υπολογίζονται σε περίπου 500 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, η αγορά εκτιμά ότι η επόμενη κίνηση νομισματικής πολιτικής για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα είναι αύξηση των επιτοκίων, πιθανότατα πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

* Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT