FT: Ο δρόμος της Κύπρου προς την ανάκαμψη

FT: Ο δρόμος της Κύπρου προς την ανάκαμψη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα μακροσκελέστατο άρθρο, οι Financial Times, δείχνουν τον δρόμο που έχει πάρει η Οικονομία της Κύπρου, με τον τίτλο: Κύπρος, στο δρόμο προς την ανάκαμψη. Ο πόνος της δριμείας ύφεσης, γράφει χαρακτηριστικά, απαλύνεται από την ανθεκτικότητα του νησιού. Το «φάρμακο» της τρόικα χαρακτηρίζεται απαιτητικό και σκληρό, ωστόσο τονίζεται πως οι οικονομικές προοπτικές είναι πιο υγιείς.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται μεταξύ άλλων στον ισχυρό τουριστικό τομέα, το ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον και τη δύναμη του τομέα υπηρεσιών. Φιλοξενούνται δε και δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος λέει πως η αποφασιστικότητα να εφαρμοστούν οι σκληροί όροι της συμφωνίας με της τρόικα μετά από την κρίση του Μαρτίου του 2013 έχει βάλει την Κύπρο στο μονοπάτι της ανάκαμψης. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτηρίζει «αξιοσημείωτη» την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Αναφέρει ότι έχουν σταδιακά αρθεί σχεδόν πλήρως οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που είχαν επιβληθεί. Αναφορικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει την εξαρχής αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να κάνει ό,τι ήταν αναγκαίο για να έρθουν τα δημόσια οικονομικά σε μια πορεία διόρθωσης ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, στην υγεία και στο κράτος πρόνοιας, όπου ο Νίκος Αναστασιάδης  δήλωσε ότι: «μέσω τέτοιων μεταρρυθμίσεων θα κτίσουμε τα θεμέλια ενός πολυδιάστατου και περισσότερο βιώσιμου οικονομικού μοντέλου για την Κύπρο».

Χρηματοπιστωτικός τομέας

Μεγάλο μέρους του οικονομικού αφιερώματος των FT, έχει να κάνει και με τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Κύπρο. Εκεί, το έντυπο σημειώνει τα πιστωτικά ιδρύματα λαμβάνουν ένα ισχυρό φάρμακο αλλά είναι στο σωστό δρόμο, μέσα από την αναδιάρθρωση των δανείων (μη εξυπηρετούμενα) και το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, προς την πλήρη σταθεροποίηση. Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούριγκαν ο οποίος δήλωσε ότι η ανάκαμψη στην οικονομία, γίνεται παράλληλα με την αποκατάσταση της φήμης του τραπεζικού τομέα.

Όπως όμως σημειώνουν οι FT, η Κύπρος είναι ανοιχτή σε πολλές και διαφορετικές επενδύσεις, όπως είναι η Ναυτιλία, εναλλακτικές μορφές ενέργειας, και ο τουρισμός υγείας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT