To 2014 έτος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας

To 2014 έτος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική οικονομία ύστερα από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης -η σωρευτική πτώση του πραγματικού ΑΕΠ προσέγγισε το -26,36%- εμφάνισε σημάδια σταθεροποίησης κατά τη διάρκεια του έτους 2014. Ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, 0,77%, κινήθηκε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά το 2007, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, 1,66 δισ. ευρώ ή 0,93% (ως ποσοστό του ΑΕΠ), παρέμεινε για δεύτερο συνεχή χρόνο πλεονασματικό, το ποσοστό της ανεργίας, 26,54%, μειώθηκε προσεγγιστικά κατά μία ποσοστιαία μονάδα και τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη παρέμειναν σε πορεία εξυγίανσης.

Σύμφωνα  με τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών, οι κινητήριοι μοχλοί της αυξήσεως του πραγματικού ΑΕΠ ήταν -από την πλευρά της ζήτησης- οι εξαγωγές και η ιδιωτική κατανάλωση.

Οι εξαγωγές συνεισέφεραν 2,50 ποσοστιαίες μονάδες στον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για την ιδιωτική κατανάλωση ήταν στις 0,93 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολούθησαν οι επενδύσεις, η δημόσια κατανάλωση και οι εισαγωγές με συνεισφορά της τάξης των 0,30, -0,20 και -2,26 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα.

Σε όρους δομικών χαρακτηριστικών, για κάθε ευρώ δαπάνης για εγχώρια αγαθά και υπηρεσίες, τα 71,97 λεπτά οδηγήθηκαν στην ιδιωτική κατανάλωση, τα 19,83 στη δημόσια κατανάλωση, τα 11,57 στην επένδυση, τα 32,96 στις εξαγωγές και τα 35,33 στις εισαγωγές.

Σε σχέση με το έτος 2013, η μοναδική σημαντική δομική αλλαγή που καταγράφηκε το έτος 2014, ήταν η ενίσχυση του ρόλου του εξωτερικού τομέα στη διαμόρφωση του ελληνικού ΑΕΠ. Το άθροισμα των εξαγωγών και των εισαγωγών αυξήθηκε από το 63,42% στο 68,29% του ΑΕΠ (λόγοι ονομαστικών μεγεθών).

Τα προαναφερθέντα στατιστικά δεδομένα τονίζουν ότι ορισμένα από τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας βελτιώθηκαν μέσα στο έτος 2014.

Εντούτοις, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Το ποσοστό των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, 11,57% (παράλληλα το μερίδιο της ιδιωτικής κατανάλωσης βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, 71,97%), σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, το ποσοστό ανεργίας παραμένει υψηλό παρά τη μικρή βελτίωση των τελευταίων μηνών, ενώ η χώρα βρίσκεται εκτός των διεθνών κεφαλαιαγορών.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT