Προς αρνητική απόδοση και τα 10ετή γερμανικά ομόλογα

Προς αρνητική απόδοση και τα 10ετή γερμανικά ομόλογα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ιστορικό χαμηλό του 0,137% υποχώρησαν χθες οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του γερμανικού δημοσίου, των bunds, και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πλέον θέμα χρόνου, ίσως λίγου χρόνου, η υποχώρησή τους σε αρνητικό πρόσημο. Βρίσκονται, άλλωστε, ήδη σε αρνητικό έδαφος οι αποδόσεις περίπου του 57% των γερμανικών ομολόγων που λήγουν σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους. Αναθερμαίνεται, έτσι, ο προβληματισμός για τα παρεπόμενα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Μολονότι έχει προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα έκδοση δεκαετών ομολόγων της Ελβετίας με αρνητικό επιτόκιο, αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν πως οι αρνητικές αποδόσεις σε δεκαετή ομόλογα της Γερμανίας θα έχουν ισχυρότερη συμβολική σημασία για την ΕΚΤ, που έχει σήμερα την καθιερωμένη μηνιαία συνάντησή της στη Φρανκφούρτη. Κι αυτό γιατί καταδεικνύει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ οδηγεί σε έλλειψη κρατικών ομολόγων υψηλής ποιότητας στην Ευρωζώνη. Αναλυτές προβλέπουν πως σε περίπτωση έλλειψης γερμανικών ομολόγων ίσως αναγκασθεί η ΕΚΤ να τροποποιήσει την τακτική της ως προς το είδος των ομολόγων που αγοράζει.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται, άλλωστε, να αναθεωρήσει τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως θα μπορούσε να επαναφέρει σε θετικό πρόσημο τα επιτόκια στις καταθέσεις που διατηρούν ευρωπαϊκές τράπεζες στα ταμεία της και τα οποία έχει μειώσει σε αρνητικό έδαφος από τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Στην περίπτωση αυτή, όμως, θα εξωθήσει ανοδικά και τα επίσημα επιτόκιά της.

Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times επικαλείται εκτιμήσεις του Στίβεν Μέιτζορ, αναλυτή της HSBC, σύμφωνα με τον οποίο οι αρνητικές αποδόσεις καταδεικνύουν πως έχουν ακυρωθεί οι παραδοσιακές τεχνικές αποτίμησης των ομολόγων. Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει, επίσης, την εκτίμηση του Πίτερ Γκόουβς της Citigroup, σύμφωνα με τον οποίο πρόκειται για μια «επέκταση της δυναμικής διαμόρφωσης των τιμών που έχουμε ήδη δει». Με τη μείωση των επιτοκίων και την αποδυνάμωση του ευρώ, η ΕΚΤ ευελπιστεί πως θα μπορέσει η Ευρωζώνη να αποφύγει τον αποπληθωρισμό. Οι αρνητικές αποδόσεις κρατικών ομολόγων, όμως, ουσιαστικά σημαίνουν πως οι επενδυτές αναγκάζονται να πληρώνουν τα κράτη τα οποία δανείζουν αντί να έχουν κέρδος από τον δανεισμό που προσφέρουν και φυσικά να υφίστανται τη σχετική ζημία αν κρατήσουν τα ομόλογα που έχουν αγοράσει μέχρι την ημερομηνία λήξης τους. Και όμως, πολλοί επενδυτές επιμένουν να διατηρούν κρατικά ομόλογα χωρών-μελών της Ευρωζώνης, καθώς δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές επενδύσεις για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT