Αυξάνονται οι απειλές για τη διεθνή οικονομία προειδοποιεί το ΔΝΤ

Αυξάνονται οι απειλές για τη διεθνή οικονομία προειδοποιεί το ΔΝΤ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι απειλές που αντιμετωπίζει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προειδοποίησαν χθες τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση Global Financial Stability Report. Μάλιστα, οι κίνδυνοι έχουν μετατοπιστεί σε τομείς όπου είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν, για παράδειγμα από τον τραπεζικό τομέα στον σκιώδη τραπεζικό τομέα, όπου το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πολύ χαλαρότερο. Προβλήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και οι μεσαίου μεγέθους ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ το πρόβλημα της αφερεγγυότητας έχει αντικατασταθεί από το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας.

Παράλληλα, σημαντικές απειλές αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες οικονομίες εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ, της ενίσχυσης του δολαρίου και της πτώσης της αξίας των εμπορευμάτων. «Περαιτέρω ταχεία ενίσχυση του δολαρίου και μια απότομη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού θα μπορούσαν να αυξήσουν την πίεση στα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών και στις αγορές περιουσιακών στοιχείων. Ξένοι επενδυτές θα μπορούσαν να μειώσουν απότομα την έκθεσή τους σε ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε τοπικό νόμισμα, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την αναταραχή και προκαλώντας προκλήσεις για την αναχρηματοδότηση ομολόγων», αναφέρει το ΔΝΤ.

Το πρόβλημα είναι ήδη εμφανές από τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους ενεργειακές εταιρείες σε Αργεντινή, Βραζιλία, Νιγηρία και Νότιο Αφρική, επισημαίνει το ΔΝΤ. Ενα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται στην Κίνα, όπου η βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγής, ενώ και στα ακίνητα η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Στην Ευρωζώνη αναδεικνύεται το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ύψος των οποίων υπερβαίνει πλέον τα 900 δισ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT