Δέσμευση ΕΚΤ για πλήρη εφαρμογή του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων

Δέσμευση ΕΚΤ για πλήρη εφαρμογή του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, το δ.σ. της ΕΚΤ αποφάσισε στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Τετάρτη να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια, 0,05%, 0,30% και 0,20% για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης, διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, αντίστοιχα. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη λήξη της συνεδρίασης, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διενεργεί αγορές περιουσιακών στοιχείων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016 και πάντως έως ότου διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, συμβατή με την επιδίωξη της Κεντρικής Τράπεζας για ρυθμό πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα. Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι τυχόν διακυμάνσεις του μετρούμενου πληθωρισμού προς οποιαδήποτε κατεύθυνση δεν θα επηρεάσουν τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής εφόσον είναι παροδικές και δεν επηρεάζουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τη σταθερότητα των τιμών.Αναφορικά με τις προοπτικές της Ευρωζώνης, δεν υπήρχαν σημαντικές αναθεωρήσεις των μακροοικονομικών προβλέψεων της ΕΚΤ. Οι εκτιμήσεις τις ΕΚΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης παρέμειναν στο 1,5% το 2015, 1,9% το 2016 και 2,0% το 2017. Εξαίρεση αποτέλεσε η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2015, η οποία αναθεωρήθηκε στο 0,3%, από 0% προηγουμένως, λόγω της πρόσφατης αύξησης των τιμών πετρελαίου, ενώ για το 2016 και 2017 οι εν λόγω προβλέψεις παρέμειναν αμετάβλητες στο 1,5% και 1,8%, αντίστοιχα.

Αντιδρώντας στα σχόλια Ντράγκι, ότι η πρόσφατη περίοδος υψηλής μεταβλητότητας στις αγορές ομολόγων δεν αποτελεί λόγο για κάποια αλλαγή στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας, οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά. Χαρακτηριστικά, εκείνη του 10ετούς τίτλου ανήλθε στο 0,996%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014 πριν υποχωρήσει στο τέλος της εβδομάδας σε επίπεδα κοντά 0,875%. Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ ευνοήθηκε από τις υψηλότερες αποδόσεις των γερμανικών κυβερνητικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο ενισχύθηκε σε νέα υψηλά 2,5 εβδομάδων κοντά στο 1,1380 την Πέμπτη, υποχωρώντας ωστόσο κοντά στο 1,1265 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, ενόψει της επικείμενης ανακοίνωσης για τις νέες θέσεις εργασίας εκτός του γεωργικού τομέα στις ΗΠΑ.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT