Ψάχνουν κέρδη σε ενδεχόμενο Brexit

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές παγκοσμίως γύρισαν την πλάτη χθες στις μετοχές, αναζητώντας περιουσιακά στοιχεία τα οποία θεωρούν ασφαλή, κυρίως κρατικά ομόλογα. Η απροθυμία τους να αναλάβουν έστω και το ελάχιστο επενδυτικό ρίσκο ενόψει του βρετανικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, οπότε θα κριθεί το μέλλον της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τους οδήγησε σε μια φαινομενικά παράδοξη επιλογή: στα βρετανικά κρατικά ομόλογα. Το αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης ήταν η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να υποχωρήσει στο επίπεδο ρεκόρ του 1,20%.

Την απάντηση στο ερώτημα γιατί κάποιος επενδυτής που φοβάται πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. να επενδύσει σε βρετανικά κρατικά ομόλογα τη δίνουν αναλυτές της Citigroup. Οι επενδυτές βασίζονται στην εικασία ότι σε περίπτωση που οι Βρετανοί αποφασίσουν να εγκαταλείψουν την Ε.Ε., τότε η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού στην προσπάθειά της να απαλύνει το σοκ που θα δεχτεί η βρετανική οικονομία. Τότε η απόδοση του βρετανικού δεκαετούς ομολόγου θα κινηθεί πολύ γρήγορα προς το 1%. Δεδομένου ότι η απόδοση κινείται αντίθετα σε σχέση με την τιμή ενός ομολόγου αν επαληθευτεί η περαιτέρω μείωση των αποδόσεων, τότε όσοι επενδυτές κατείχαν ήδη βρετανικά ομόλογα θα έχουν την ευκαιρία να τα πουλήσουν αποκομίζοντας σημαντικό κέρδος.

Οι τιμές των βρετανικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν την Πέμπτη τη μεγαλύτερη άνοδο έναντι οποιουδήποτε άλλου επενδυτικού προϊόντος, ωστόσο η άνοδος των τιμών των ομολόγων ήταν γενικευμένο φαινόμενο. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στο επίπεδο ρεκόρ του 0,025%, σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb. Φυσικά και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα αποτέλεσαν χθες στόχο για πολλούς επενδυτές με αποτέλεσμα η απόδοσή τους να υποχωρήσει μέχρι το 1,671%, δηλαδή μια ανάσα από το χαμηλότερο επίπεδο όπου έχουν υποχωρήσει το 2016 (1,642%). Τα δεκαετή ομόλογα Ελβετίας και Ιαπωνίας έχουν αρνητική απόδοση εδώ και μήνες. Φαίνεται ότι πολλοί επενδυτές είναι πρόθυμοι να χάσουν χρήματα σχεδόν εγγυημένα στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την έντονη μεταβλητότητα αυτής της περιόδου. Οταν οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πολύ περισσότερο δε όταν υποχωρούν σε αρνητικά επίπεδα, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ένας επενδυτής να χάσει χρήματα εάν ακολουθήσει άνοδος των αποδόσεων (και πτώση των τιμών). Αυτό είχε σημειωθεί το 2015 με τα γερμανικά δεκαετή κρατική ομόλογα, η απόδοση των οποίων είχε υποχωρήσει στο 0,05% στα μέσα Απριλίου και δύο μήνες αργότερα είχε αυξηθεί σχεδόν στο 1%. Και ενώ ανέβαιναν χθες οι τιμές των ομολόγων, την ίδια στιγμή μεγάλες απώλειες σημειώνονταν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και στη Wall Street. Η φυγή των επενδυτών προς τα θεωρούμενα ασφαλή καταφύγια οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες: στο επερχόμενο δημοψήφισμα στη Βρετανία, όπου εσχάτως προηγείται ελάχιστα στις δημοσκοπήσεις το στρατόπεδο που υποστηρίζει την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Στην αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα προχωρήσει η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα στην επόμενη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και στις αμφιβολίες σχετικά με την κατάσταση πολλών σημαντικών οικονομιών. Μόλις την Τετάρτη η Παγκόσμια Τράπεζα είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2016 στο 2,4%, από 2,9% που προέβλεπε τον περασμένο Ιανουάριο.

Ομως οι επερχόμενες δυσκολίες δεν τρομάζουν όλους τους επενδυτές. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος έχει αρχίσει και πάλι να ασχολείται ενεργά με τις αγορές καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν ευκαιρίες εν μέσω της όλης αναταραχής. Ανησυχώντας για την πορεία της οικονομίας και φοβούμενος πως θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στις αγορές, ο κ. Σόρος έχει πουλήσει μετοχές και στη θέση τους έχει αγοράσει χρυσό αλλά και μετοχές εταιρειών που ασχολούνται με την εξόρυξη χρυσού. Ο κ. Σόρος θεωρεί ότι η Ε.Ε. θα διαλυθεί αν υπάρξει έξοδος της Βρετανίας, ωστόσο αισθάνεται αισιόδοξος πως αυτό τελικά δεν θα συμβεί και για να ενισχύσει τη θέση του επικαλείται την άνοδο, προσφάτως, της στερλίνας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT