Νέο πακέτο στήριξης 274,4 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε ο Αμπε

Νέο πακέτο στήριξης 274,4 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε ο Αμπε

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία ακόμη προσπάθεια να τονώσει την οικονομία της Ιαπωνίας, που συμπιέζεται από το δίπολο της ισχνής κατανάλωσης και ενός ενισχυμένου γιεν ολέθριου για τις εξαγωγές της χώρας, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε ανακοίνωσε χθες νέο πακέτο στήριξης συνολικής αξίας 28 τρισ. γιεν, αντίστοιχο των 274,4 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα, όμως, με την πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών, οι νέες δαπάνες θα έχουν περιορισμένες ευεργετικές συνέπειες, καθώς η Ιαπωνία χρειάζεται διαρθρωτικές αλλαγές, κάτι που έχει υποσχεθεί ο κ. Αμπε αλλά δεν έχει έως τώρα προωθήσει.

Εξάλλου, θα διοχετευθούν άμεσα στην ιαπωνική οικονομία φέτος και το επόμενο έτος μόνον 6,2 τρισ. γιεν, ποσό αντίστοιχο των 60 δισ. δολαρίων. Από αυτά μόνον τα 4,6 τρισ. γιεν, που αντιστοιχούν σε 45 δισ. δολάρια, θα δαπανηθούν φέτος. Πολλές από τις προβλεπόμενες δαπάνες για έργα υποδομής αναμένεται να αναβληθούν για χρόνια, ενώ πολλά μέτρα αφορούν συνεργασίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και εκτιμάται πως δεν θα προσφέρουν στήριξη στην οικονομία. Σε ό,τι αφορά δαπάνες που θα γίνουν άμεσα, δεν αναμένεται να ενισχύσουν το ιαπωνικό ΑΕΠ κατά περισσότερο από 0,1% ή 0,2% του φετινού ΑΕΠ, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών. Μεταξύ των πλέον αισιόδοξων είναι ο Κόγια Μιγιαμάε, οικονομολόγος της SMBC Nikko Securities, που προβλέπει αύξηση του ιαπωνικού ΑΕΠ κατά 0,4 εκατοστιαίες μονάδες μέχρι τον επόμενο Μάρτιο.

Το πνεύμα του νέου πακέτου είναι κυρίως η τόνωση του εισοδήματος των φτωχότερων νοικοκυριών και ειδικότερα των χαμηλοσυνταξιούχων, προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση της κατανάλωσης. Η ισχνή κατανάλωση εξακολουθεί να αποτελεί χαίνουσα πληγή της ιαπωνικής οικονομίας, μολονότι έχουν προηγηθεί τρία χρόνια «Αμπενόμικς», της άκρως αναπτυξιακής πολιτικής που συνδυάζει χαμηλά επιτόκια, ευέλικτες δαπάνες και υποσχέσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι κοινωνικές δαπάνες, που θα φθάσουν περίπου σε 25 δισ. δολάρια, θα συμπεριλάβουν επιδοτήσεις σε οικογένειες για τη φροντίδα των παιδιών, αλλά και οικονομική στήριξη σε άτομα με πολύ χαμηλό εισόδημα. Από τις άμεσες δαπάνες, περίπου 17 δισ. δολάρια προορίζονται για την αύξηση των επενδύσεων και των έργων υποδομής με προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής σύνδεσης του Τόκιο με την Οσάκα, αλλά και περίπου 60 δισ. δολάρια για οικονομική στήριξη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας που έχουν πληγεί από «την αβεβαιότητα του Brexit».

Για τη νήσο Κιούσου

Μεταξύ άλλων, το πακέτο προβλέπει παράλληλα και δαπάνη ύψους 27 δισ. για την ανοικοδόμηση της σεισμόπληκτης νήσου Κιούσου. Για τη χρηματοδότηση των δαπανών η κυβέρνηση Αμπε προτίθεται να εκδώσει μέχρι τον Σεπτέμβριο ομόλογα πολλών δισ. δολαρίων με χρόνο ωρίμανσης τα 40 έτη. Την είδηση ανέφεραν στο Reuters πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση. Και ενώ οι οικονομολόγοι έχουν πολύ περιορισμένες προσδοκίες από τη νέα δέσμη μέτρων, η οικονομία της Ιαπωνίας χρειάζεται ισχυρές τονωτικές ενέσεις, καθώς εδώ και μερικά τρίμηνα παραπαίει εκ νέου ανάμεσα στην ανάπτυξη, στην επιβράδυνση και στη συρρίκνωση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων του ιαπωνικού Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, το β΄ τρίμηνο επιβραδύνθηκε στο 0,1%, μετά την ανάπτυξη 1,9% του α΄ τριμήνου.

Oικονομολόγοι όπως ο Γιουίτσι Κοντάμα της Meiji Yasuda Life Insurance επισημαίνουν ότι δεν αρκεί για να προσφέρει βιώσιμη ανάπτυξη στην Ιαπωνία, που χρειάζεται διαρθρωτικές αλλαγές. Μιλώντας στη Wall Street Journal, ο εν λόγω οικονομολόγος κάλεσε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό «να χρησιμοποιήσει την πολιτική του ισχύ για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας». Ο ίδιος τάσσεται υπέρ μιας απορρύθμισης τομέων, όπως ο αγροτικός, οι ιατρικές υπηρεσίες, η παροχή νοσηλείας και παιδείας, καθώς και στο πεδίο των νέων επιχειρήσεων. Είχε, άλλωστε, προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η απογοήτευση που προκάλεσε στους επενδυτές η Τράπεζα της Ιαπωνίας, όταν διέψευσε τις προσδοκίες ανακοινώνοντας πολύ περιορισμένη αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Η αβεβαιότητα για την πολιτική της κεντρικής τράπεζας οδήγησε χθες τις τιμές των δεκαετών ιαπωνικών ομολόγων σε πτώση 0,91% ύστερα από τρεις συναπτές συνεδρίες πτώσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT