Η απειλή ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, μια «εξαιρετικά δυσάρεστη για όλον τον κόσμο εξέλιξη», όπως τη χαρακτήρισε η Σεσίλια Μάλμστρομ, Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου, είναι ορατή.
Οι δύο πλευρές φαίνεται να παίρνουν θέσεις μάχης. Αιτία είναι οι επιθετικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου κατά της Ε.Ε., την οποία κατηγόρησε για αθέμιτες πρακτικές στον τομέα του εμπορίου, εξωθώντας την ευρωπαϊκή πλευρά να δηλώσει ότι είναι έτοιμη για πόλεμο.
Ο Μαργαρίτης Σχινάς, εκπρόσωπος της Κομισιόν, δήλωσε χθες πως η Ε.Ε. «είναι έτοιμη να αντιδράσει άμεσα και με τον κατάλληλο τρόπο σε περίπτωση που πληγούν οι εξαγωγές της από περιοριστικά μέτρα εκ μέρους των ΗΠΑ». Ο κ. Σχινάς τόνισε, επίσης, πως η εμπορική πολιτική της Ε.Ε. «δεν προβλέπει νικητές και ηττημένους, καθώς στην Ε.Ε. πιστεύουμε ότι με το εμπόριο μπορούν να βγαίνουν όλοι κερδισμένοι». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι θέση της Ε.Ε. είναι ότι το εμπόριο πρέπει να βασίζεται σε κανόνες. Ηταν η ευθεία απάντηση της Κομισιόν στα όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ITV.
Κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι έχει τηρήσει «πολύ αθέμιτη» στάση απέναντι στις εξαγωγικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι τα προβλήματα με την Ε.Ε. θα μπορούσαν να εξελιχθούν «σε κάτι πολύ μεγάλο» σε ό,τι αφορά το θέμα του εμπορίου και ουσιαστικά απείλησε την Ε.Ε. πως αυτό «θα αποβεί πολύ εις βάρος της». Υποστήριξε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται πολύ να διασφαλίσουν πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές και να προωθήσουν σε αυτές τα προϊόντα τους. Επέκρινε την Ε.Ε. ότι οι επιχειρήσεις της καταβάλλουν πολύ περιορισμένους φόρους για όσα προϊόντα εξάγουν στην αμερικανική αγορά, ενώ την ίδια στιγμή επιβάλλουν υψηλούς φόρους και δρακόντεια μέτρα στις αμερικανικές εξαγωγές.
Εσπευσε, βέβαια, να διευκρινίσει ότι αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνον την Ε.Ε. αλλά πολλές άλλες χώρες που θα μπορούσε να κατονομάσει. Η συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο έρχεται να επιβεβαιώσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η ομιλία του στο Νταβός, με την προειδοποίησή του ότι οι ΗΠΑ «δεν θα κλείνουν πλέον τα μάτια στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» άλλων χωρών, καθώς και οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν περί προτίμησης της Ουάσιγκτον στο ασθενές δολάριο. Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ρίξει την πρώτη βολή στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και τους εταίρους της Ουάσιγκτον στην Ασία, όταν επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών και πλυντηρίων. Προετοιμάζοντας τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ για περαιτέρω κινήσεις προς την ίδια κατεύθυνση, ο κ. Μνούτσιν δήλωσε στο Νταβός ότι οι ΗΠΑ θα κλιμακώσουν τα μέτρα κατά των εμπορικών τους εταίρων, ώστε να αντιδράσουν στις ανισορροπίες που χαρακτηρίζουν το παγκόσμιο εμπόριο. Πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Το Σάββατο προκάλεσε ανακούφιση στο Μπέλφαστ η είδηση ότι η αμερικανική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου απέρριψε αίτημα της αμερικανικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας Boeing για επιβολή δασμών κατά της βρετανικής Bombardier, που απασχολεί πάνω από 1.000 άτομα στη Βόρεια Ιρλανδία. Από αμερικανικής πλευράς είχε διατυπωθεί απειλή για δασμούς 292% στις εισαγωγές αεροσκαφών της Bombardier. Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν μεγάλο εμπορικό έλλειμμα από τις συναλλαγές τους με την Ε.Ε. και πάνω από τα δύο τρίτα αυτού του ελλείμματος οφείλεται σε εισαγωγές από τη Γερμανία. Στη διάρκεια του 2016 οι ΗΠΑ εισήγαγαν ευρωπαϊκά προϊόντα και ευρωπαϊκές υπηρεσίες αξίας άνω των 75 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Σε ό,τι αφορά το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ από το διμερές εμπόριο με την Κίνα, έφτασε το 2016 σχεδόν στα 251 δισ. ευρώ. Οι ΗΠΑ εμφανίζουν, επίσης, εμπορικό έλλειμμα ύψους 46 δισ. ευρώ και 51 δισ. ευρώ από το διμερές εμπόριο με την Ιαπωνία και το Μεξικό, αντιστοίχως.