Οι αναλυτές βλέπουν θετικό πρόσημο με τη νέα κυβέρνηση

Οι αναλυτές βλέπουν θετικό πρόσημο με τη νέα κυβέρνηση

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ψήφο εμπιστοσύνης» δίνουν οι διεθνείς οίκοι στην αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα με μπαράζ εκθέσεών τους, καθώς όπως εκτιμούν η ισχυρή νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να προωθήσει άμεσα μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα στηρίξουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, βελτιώνοντας σημαντικά τις προοπτικές της χώρας.

Η S&P σημειώνει πως οι πολιτικές που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δυναμικό της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και να ανακουφίσουν τη χώρα από τις σημαντικές κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις. Αν και αυτή η εξέλιξη έχει ήδη αποτυπωθεί στις θετικές προοπτικές που ήδη αποδίδει ο οίκος στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και έτσι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην αξιολόγηση (Β+) που δίνει, ωστόσο υπογραμμίζει πως πλέον οι προοπτικές της χώρας βελτιώνονται. Και αυτό γιατί η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει σχέδια για τη μείωση της φορολογικής πίεσης στα νοικοκυριά και στις εταιρείες, την επιτάχυνση της προόδου όσον αφορά τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την πίεση για την ταχύτερη αναδιάρθρωση των ισολογισμών των τραπεζών.

Ο οίκος επισημαίνει, πάντως, πως η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των παροχών Τσίπρα οι οποίες είχαν αρνητικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ φέτος, ενώ και η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 θα μπορούσε να συναντήσει εμπόδια από τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις για τους μισθούς και τις συντάξεις. Ωστόσο, όπως εκτιμά, η Νέα Δημοκρατία θα διατηρήσει καλές σχέσεις με τους πιστωτές.

Από την πλευρά της η DBRS δίνει… πιθανότητες αναβάθμισης της Ελλάδας, καθώς όπως επισημαίνει, θεωρεί ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσει η Ν.Δ. και θα ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη «πιστωτικά θετικές». Πάντως, σημειώνει πως η ελληνική οικονομία είναι ακόμη αντιμέτωπη με αρκετές προκλήσεις όπως το βουνό των NPEs των τραπεζών, το υψηλό δημόσιο χρέος και οι υψηλοί στόχοι για τα πλεονάσματα.

Οι αναλυτές βλέπουν θετικό πρόσημο με τη νέα κυβέρνηση-1

Από την πλευρά της η JP Morgan, πάντως, εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία με τη νέα Κομισιόν η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, ειδικά εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιταχύνουν την ενίσχυση της ανάπτυξης. Οπως σημειώνει, διατηρεί τη μακροχρόνια άποψή της ότι μια κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει τη δυνατότητα, δεδομένης της φιλικότερης ατζέντας προς τις επιχειρήσεις, να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και στην τόνωση της εμπιστοσύνης σε μια οικονομία που έχει σημαντικό χώρο να αναπτυχθεί σε σταθερή ρυθμούς άνω του 3% για αρκετά χρόνια. Το βελτιωμένο δημοσιονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μπορεί να επιτρέψει στη διαμόρφωση μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη.

Πάντως και η JP Morgan επισημαίνει πως στο επόμενο διάστημα το πρώτο σημαντικό εμπόδιο για την κυβέρνηση θα είναι να εκπονήσει μια δημοσιονομική στρατηγική που να αντιμετωπίζει την μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων λόγω των παροχών Τσίπρα.

Προσέλκυση επενδυτών σε ομόλογα και μετοχές

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η αυτοδυναμία της Ν.Δ. αποτελεί μια θετική εξέλιξη για την ελληνική αγορά μετοχών και ομολόγων και αναμένεται να οδηγήσει στην προσέλκυση νέων επενδυτών. Οπως σημείωσε η Wood, η άνετη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατία αποτελεί μια θετική εξέλιξη για το ελληνικό Χρηματιστήριο μακροπρόθεσμα, ενώ επεσήμανε πως μεταξύ των βασικών ζητημάτων στα οποία θα επικεντρωθεί η αγορά είναι η πρόοδος στα σχεδία των ΤΧΣ-ΤτΕ για τη μείωση των NPLs, η επανεκκίνηση βασικών ιδιωτικοποιήσεων και μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, η επίλυση του θέματος της ΔΕΗ και η αποσαφήνιση της φορολογικής πολιτικής.

Οι αναλυτές βλέπουν θετικό πρόσημο με τη νέα κυβέρνηση-2

Τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν χθες νέα βελτίωση, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 4% και στο 2,076%, κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά, με πολλούς αναλυτές, και παρά το ισχυρό ράλι του τελευταίου διαστήματος, να βλέπουν περαιτέρω θετικές προοπτικές.

Σύμφωνα με την Barclays, οι πολύ καλές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων και η βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, ειδικά μετά την εκλογή μιας νέας ισχυρής κυβέρνησης η οποία έχει ως προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις, θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στο καθεστώς της «επενδυτικής βαθμίδας». Δεδομένων των αξιολογήσεων που δίνουν σήμερα οι οίκοι για την Ελλάδα, με τους περισσότερους να τη βαθμολογούν με σταθερές προοπτικές, σε συνδυασμό με τα κριτήρια που έχουν θέσει για πιθανή αναβάθμιση, η Barclays αναμένει πως η Ελλάδα θα μπορέσει να εναχθεί στο κλαμπ των χωρών με investment grade στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 το νωρίτερο. Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στην πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις βασικές πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα σε ένα νέο QE, καθώς και στην περίοδο επανεπενδύσεων, και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει σε κάποιους βασικούς διεθνείς δείκτες ομολόγων.

Ελκυστικά θεωρεί η Nomura από την πλευρά της τα ελληνικά ομόλογα, ακόμα και μετά το μεγάλο ράλι που έχουν σημειώσει, και για αυτό ανοίγει νέες «long» θέσεις σε αυτά, καθώς τα ρίσκα είναι «πολύ ασύμμετρα», όπως σημειώνει, και τα θετικά μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι και να προκαλέσουν απότομα ράλι, ενώ τα αρνητικά μπορεί να έχουν πιο περιορισμένη επίπτωση. Στις θετικές εξελίξεις που μπορούν να προκαλέσουν απότομο ράλι στα ελληνικά ομόλογα τοποθετεί την άρση των ορίων για τις θέσεις των ελληνικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα. Στον αντίποδα, ανησυχίες στους επενδυτές μπορεί να προκαλέσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ με ένεση ρευστότητας με δημόσιο χρήμα, οι καθυστερήσεις στις προσπάθειες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών και οι δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με τις συντάξεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT