Οι δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις και οι χαμηλές επιδόσεις σε επίπεδο επενδύσεων και αποταμιεύσεων δημιουργούν αβεβαιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι, κυρίως λόγω των αδυναμιών του τραπεζικού κλάδου, αναφέρει στην περιοδική της έκθεση για την Ελλάδα η Moody’s. Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει παράλληλα τις βελτιωμένες επιδόσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αλλά και την ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους της χώρας.
Αναλυτικά, όπως αναφέρει η Moody’s στην περιοδική της έκθεση, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας (B1) αντιπροσωπεύει τη «μέτρια» οικονομική ισχύ της χώρας, αντανακλώντας τα υψηλότερα επίπεδα πλούτου συγκριτικά με άλλες χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα αξιολόγησης, μια μετρίου μεγέθους οικονομία με μέτρια επίπεδα διαφοροποίησης, που εξισορροπείται από τη σημαντική ακόμα αβεβαιότητα ως προς τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών καθώς και των χαμηλών επιπέδων επενδύσεων και αποταμιεύσεων.
Η «μέτρια» θεσμική ισχύς της Ελλάδας οφείλεται στις αδύναμες ακόμα επιδόσεις της χώρας για το κράτος δικαίου, στη μη αποτελεσματικότητα του κράτους στον έλεγχο της διαφθοράς, όπως αυτές μετρώνται από τους δείκτες παγκόσμιας διακυβέρνησης (Worldwide Governance), που εξισορροπούνται από τη βελτίωση των επιδόσεων σε ό,τι αφορά τη νομοθέτηση και την εφαρμογή συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.
Η «χαμηλή» δημοσιονομική ισχύς αντανακλά το πολύ υψηλό χρέος της κυβέρνησης, το οποίο εξισορροπείται από τη ήπια δομή του χρέους με πολύ χαμηλά επιτόκια και πολύ μακρές ωριμάνσεις. Η «υψηλή» ευπάθεια σε κινδύνους γεγονότων οφείλεται στους κινδύνους του τραπεζικού κλάδου, αναφέρει η Moody’s, η οποία διευκρινίζει πάντως πως στη συγκεκριμένη έκθεση δεν εμπλέκεται κάποια επιτροπή αξιολόγησης και η δημοσιοποίησή της δεν συνιστά ενέργεια πιστοληπτικής αξιολόγησης ούτε αποτελεί ένδειξη για κάποια αλλαγή αξιολόγησης στο κοντινό μέλλον.
Η Moody’s επρόκειτο να επανεξετάσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας και να προβεί σε ανακοινώσεις χθες το βράδυ. Σύμφωνα με τη Citi, «μια αναβάθμιση του outlook δεν μπορεί να αποκλειστεί». «Δεν περιμένουμε κάποια μεταβολή στη βαθμίδα αξιολόγησης, παρ’ όλα αυτά θεωρούμε πολύ πιθανή μια αλλαγή στο outlook», σημείωσε η τράπεζα.