Την ανάγκη επέκτασης του μέτρου της έκπτωσης φόρου για εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης ακινήτων, όχι μόνο για τις δαπάνες υπηρεσιών, αλλά και για την αγορά των υλικών, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και την Ανάπτυξη των Κατασκευών). Συγκεκριμένα, προτείνει το οικονομικό κίνητρο της έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος να ισχύει σε ποσοστό 30% για τις δαπάνες μεμονωμένων υπηρεσιών (από 40% που είναι η προτεινόμενη διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο) και κατά 30% για την αγορά υλικών. Το δε 40% προτείνεται να ισχύει μόνο για τις δαπάνες που γίνονται με ενιαίο τιμολόγιο, στο οποίο περιλαμβάνονται και η αμοιβή των υπηρεσιών και της αγοράς υλικών. Κατά τον ΣΕΠΑΚ, με αυτόν τον τρόπο θα υποστηριχθούν κυρίως τα οργανωμένα συνεργεία, που είναι ήδη ενσωματωμένα στο φορολογικό σύστημα της χώρας.
Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «πιστεύουμε ότι οι εξαιρέσεις στους νόμους και στις αποφάσεις της Πολιτείας, τελικά απαξιώνουν τους στόχους της. Μπορεί οι εξαιρέσεις να επιζητούν τη λύση στοχευμένων προβλημάτων ή την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά παράλληλα δημιουργούν στην κοινωνία τις προϋποθέσεις για επίπλαστες ή αδιαφανείς δραστηριότητες, ψεύτικες δαπάνες και έσοδα, με κίνητρο την αποφυγή φόρου και το οικονομικό όφελος».
Κατά τον ΣΕΠΑΚ, οι εξαιρέσεις αυτές, οι οποίες ουσιαστικά στοχεύουν να πλήξουν, αποκλειστικά, τη φοροδιαφυγή των εισοδημάτων από υπηρεσίες του κλάδου των κατασκευών (τεχνίτες αλουμινίων, μονώσεων, χτίστες, υδραυλικούς κ.τ.λ.), πρέπει παράλληλα να επιχειρούν και τον εκσυγχρονισμό του κλάδου, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί με τον διαχωρισμό της τιμολόγησης των υπηρεσιών και των υλικών, εξαιρώντας τις δαπάνες για τα υλικά και προσφέροντας έκπτωση 40% μόνο για τις υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον ΣΕΠΑΚ, θα ευνοηθούν κυρίως οι μικροεπαγγελματίες, που συνήθως φοροδιαφεύγουν.
Πάντως, σύμφωνα με τον φορέα της αγοράς ακινήτων, στον οποίο περιλαμβάνονται επίσης και εταιρείες από τον κλάδο των υλικών κατασκευής, η πρόθεση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει ενεργειακά και αισθητικά το δομημένο περιβάλλον της χώρας και παράλληλα να ενεργοποιήσει τον «λαβωμένο» κλάδο των κατασκευών και να ελαφρύνει τους φόρους των πολιτών είναι πράγματι αναπτυξιακή και πολύ εύστοχη.