Το τρέχον περιβάλλον είναι το πιο ευνοϊκό των τελευταίων πολλών ετών για το ελληνικό Δημόσιο και τις ελληνικές επιχειρήσεις για χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, με ισχυρούς «συμμάχους» το ασταμάτητο ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων, την υψηλή ζήτηση των επενδυτών, την επιστροφή μεγάλων ποιοτικών χαρτοφυλακίων στις ελληνικές εκδόσεις, και τον αναβαθμισμένο… αέρα που πνέει γύρω από την Ελλάδα. Σειρά εισηγμένων προγραμματίζουν εκδόσεις το επόμενο διάστημα, ενώ ο ΟΔΔΗΧ ήδη ξεκινά τις πρώτες επαφές για την επόμενη έξοδο στις αγορές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διάστημα τριών μόνο εβδομάδων, οι διεθνείς επενδυτές έβαλαν στο «τραπέζι» της Ελλάδας 28 δισ. ευρώ για να αγοράσουν κρατικά και τραπεζικά ομόλογα μέσω των εκδόσεων που προχώρησαν ο ΟΔΔΗΧ και οι δύο συστημικές τράπεζες, Alpha Bank και Πειραιώς, με τη συντριπτική πλειονότητα των funds και διαχειριστών κεφαλαίων να είναι καλής ποιότητας και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Στο 15ετές οι επενδυτές έφτασαν τους 378, προσφέροντας 18,8 δισ. ευρώ, ενώ για κάθε μία από τις δύο τράπεζες ήταν περίπου 350, με τις προσφορές στην Alpha Bank να ξεπερνούν τα 5,1 δισ. και στην Πειραιώς τα 4 δισ. Αυτό αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα «μπορεί» και «έχει επιστρέψει δριμύτερη», έχει ανακτήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη και αντιμετωπίζεται από τους επενδυτές ως μία χώρα χαμηλού ρίσκου, έστω και εάν οι οίκοι τη βαθμολογούν χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Ντάνιελ Λενζ, αναλυτής της αγοράς ομολόγων της DZ Bank, το τρέχον ράλι των ελληνικών ομολόγων έχει τροφοδοτηθεί από τρεις πολύ σημαντικούς παράγοντες:
– Το κυνήγι των αποδόσεων: Οι επενδυτές αναζητούν απεγνωσμένα επενδύσεις με θετική απόδοση. Λόγω των ανησυχιών γύρω από τον κορωνοϊό οι αποδόσεις πολλών κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί και έτσι ο αριθμός των εκδοτών που εξακολουθούν να προσφέρουν θετική απόδοση, όπως η Ελλάδα, είναι περιορισμένος.
– Θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα: Η νέα κυβέρνηση είναι πιο δεσμευμένη στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους. Επίσης, η αξιολόγηση της Ελλάδας από τους οίκους έχει ήδη βελτιωθεί και οι επενδυτές φαίνεται να ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στα ελληνικά ομόλογα.
– Σύγκριση με Ιταλία: Αυξανόμενος αριθμός επενδυτών πιστεύει ότι τα ελληνικά ομόλογα προσφέρουν πλέον πολύ πιο ελκυστικό δείκτη κινδύνου / απόδοσης από τα ιταλικά.
Νέες εκδόσεις
Ολα τα παραπάνω διατηρούν ένα πολύ ευνοϊκό έδαφος για νέες «εξόδους» της Ελλάδας. Ο ΟΔΔΗΧ έχει στόχο τη διατήρηση της συνεχούς παρουσίας στις αγορές κάθε τρίμηνο με κινήσεις οι οποίες θα καλύπτουν τα κενά στην καμπύλη αποδόσεων και δεν θα αυξάνουν το μέσο κόστος δανεισμού, το οποίο διαμορφώνεται στο 1,7%. Στο «τραπέζι» αυτή τη στιγμή είναι οι εκδόσεις νέου 7ετούς, νέου 10ετούς και το άνοιγμα της έκδοσης του 15ετούς, ενώ δεν αποκλείεται και ένα νέο 3ετές, το οποίο μπορεί να επιτύχει απόδοση ακόμα και 0%, στέλνοντας ένα σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές.
Σε ό,τι αφορά το πόσο μπορεί να κρατήσει αυτό το ράλι, ο κ. Λενζ τονίζει ότι τα ελληνικά ομόλογα επηρεάζονται από την πορεία των γερμανικών, η οποία αυτή τη στιγμή εξαρτάται από το πώς αξιολογεί η αγορά του κινδύνους για την οικονομία γύρω από τον κορωνοϊό. Θεωρεί πως αν και η περαιτέρω συρρίκνωση των ελληνικών spreads είναι πιθανή, οι ελληνικοί τίτλοι μεγάλων διαρκειών δύσκολα θα βρεθούν στο μηδέν το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, τονίζει, το ελληνικό 3ετές ομόλογο μπορεί να δει την απόδοσή του να πέφτει στα αρνητικά τις επόμενες ημέρες.
Οι εισηγμένες
Τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων σηματοδοτούν εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και για τις νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, σύμφωνα με τους αναλυτές και έτσι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν το υπόβαθρο να δανειστούν από τις ξένες αγορές θα μπορούν να πετύχουν χαμηλότερα επιτόκια και άρα χαμηλότερο μέσο κόστος κεφαλαίων, γεγονός το οποίο επιδρά θετικά και στην τελική τους κερδοφορία.
Ετσι, το επόμενο διάστημα αρκετές εισηγμένες προγραμματίζουν να βγουν στις αγορές για να επωφεληθούν από το συνεχιζόμενο κυνήγι των «ελληνικών αποδόσεων» από τους επενδυτές, να αναχρηματοδοτήσουν λήξεις ομολόγων με χαμηλότερα επιτόκια, να ενισχύσουν τη ρευστότητά του καθώς και να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.
Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η Lamda Development, μετά και την άκρως επιτυχημένη μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ θα βγει στις αγορές για την άντληση περίπου 350 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης νέου 7ετούς ομολόγου. Η ΓΕΚ Τέρνα αναμένεται να προχωρήσει στους αμέσως επόμενους μήνες στην έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ με στόχο τη χρηματοδότηση νέων και υφιστάμενων έργων του ομίλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΠΑΠ θα εξετάσει όλες τις επιλογές που έχει σε ό,τι αφορά το ομόλογο που λήγει τον Μάρτιο του 2022 ύψους 200 εκατ. ευρώ, με την έκδοση νέου ομολόγου για αναχρηματοδότηση του τίτλου να είναι μία από αυτές. Εντός του α΄ τριμήνου του 2020 αναμένεται κίνηση και από την Τιτάν με έκδοση νέου ομολόγου για την πρόωρη αποπληρωμή ομολογιών ύψους 300 εκατ. ευρώ, λήξεως 2021, που εκδόθηκαν το 2016 με ετήσιο επιτόκιο 3,5%, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να βγει και η ΔΕΗ στις αγορές, μία κίνηση η οποία ωστόσο θα αποφασιστεί μετά το «Ιnvestor Day» στα τέλη Φεβρουαρίου.