Για το 2021 μετατίθεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και κατ’ επέκταση η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους θα είναι στα επίπεδα του 2019, δηλαδή θα εισπραχθούν από το κράτος περί τα 2,53 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αποφάσισε για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου να καταβληθεί το 60% του ενοικίου για επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους, μέτρο το οποίο θα ισχύσει και για τους εργαζομένους τους εφόσον μισθώνουν πρώτη κατοικία.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης:
• Αντικειμενικές αξίες. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μετατίθεται για το επόμενο έτος, όπως επίσης και η ένταξη των 2.900 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Οι επιπτώσεις από τη νόσο έχουν αρχίσει και φαίνονται και στην αγορά ακινήτων, με τους ειδικούς του χώρου να σημειώνουν ότι μέσα σε ένα μήνα άλλαξαν τα δεδομένα, εξέλιξη που μεταβάλλει και τις τιμές των ακινήτων. Ωστόσο, οι εκτιμητές ακινήτων με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις εισηγήσεις για τις νέες τιμές ζώνης έως τις 10 Απριλίου. Είναι αρκετά πιθανό να κληθούν το νέο έτος να τις επικαιροποιήσουν.
Ενοίκια
Για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν αναγκαστικά την παραγωγική τους λειτουργία, η κυβέρνηση αποφάσισε για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου να καταβληθεί το 60% του ενοικίου για:
• Επαγγελματικά ακίνητα για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους.
• Για τους ιδιοκτήτες των ανωτέρω ακινήτων η κυβέρνηση αποφάσισε τετράμηνη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και πληρωμής δόσεων ρυθμίσεων.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η απόφαση αναμένεται να οδηγήσει και άλλους ενοικιαστές είτε επαγγελματικών χώρων ή κατοικιών να ζητήσουν από τους ιδιοκτήτες μείωση του μισθώματος. Εκτιμούν δε ότι εξαιτίας της κατάστασης το μέτρο θα επεκταθεί χρονικά, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να καλούνται επί της ουσίας να σηκώσουν και πάλι το βάρος από τις επιπτώσεις της νόσου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΟΜΙΔΑ πρόκειται να ζητήσει τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθώματα κατά 10 μονάδες σε κάθε φορολογικό κλιμάκιο. Σημειώνεται ότι το πρώτο φορολογικό κλιμάκιο ανέρχεται στο 15%, το δεύτερο στο 35% και ο ανώτατος συντελεστής φθάνει το 45%. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει να μειωθούν σε 5%, 25% και 35%, αντίστοιχα.