Προσδοκίες ενίσχυσης της ρευστότητας από ΕΚΤ και ESM

Προσδοκίες ενίσχυσης της ρευστότητας από ΕΚΤ και ESM

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το δημοσιονομικό πεδίο σε αυτό της ρευστότητας έχει μετατεθεί τώρα το στοίχημα της στήριξης της οικονομίας, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της για ένα ακόμη τρίμηνο, σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που μίλησε στην «Κ» με αφορμή την απόφαση χθες του Ecofin για πλήρη άρση των περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας (general escape clause).

Το θέμα δεν αφορά, βεβαίως, μόνο την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το βάρος πέφτει τώρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που καλείται να ακολουθήσει το χθεσινό παράδειγμα της Fed, υποσχόμενη απεριόριστη ρευστότητα, όπως και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την αξιοποίηση των 410 δισ. ευρώ που διαθέτει.

Η διαθέσιμη ρευστότητα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τριμήνου, μαζί με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι» διαθεσίμων που έχει συσσωρεύσει η χώρα, ύψους 32 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, για τη «ρήτρα γενικής διαφυγής», την οποία ενεργοποίησε χθες το Ecofin, o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ικανοποιημένος, καθώς ενισχύει το «οπλοστάσιο» και της χώρας μας, ώστε να αντιμετωπίσει τη «σημαντική», όπως τη χαρακτήρισε, ζημιά στην οικονομία το συντομότερο δυνατόν. Οπως εξήγησε, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. «μπορούν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αποκλίνοντας από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού. Επομένως, η χώρα μας, ισότιμα, διαθέτει, σε δημοσιονομικό επίπεδο, όλους τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας, ώστε να αντιμετωπίσει με σύνεση και επιμέλεια, έγκαιρα και αποτελεσματικά, την πανδημία. Και η ζημιά στην οικονομία, η οποία θα είναι σημαντική, να είναι αναστρέψιμη, το συντομότερο δυνατόν».

Νέο πακέτο μέτρων

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, πάντως, θα έχουν συνέχεια τον Απρίλιο, επομένως και το κόστος θα ανέβει. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει μια δεύτερη «περίμετρος»  μέτρων, η οποία θα περιλαμβάνει νέους κλάδους πληττόμενων επιχειρήσεων από τον Απρίλιο. Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι αυτή θα καλύψει περίπου το 20%-25% των επιχειρήσεων, επιπλέον των 40%-45% που έχουν ήδη καλυφθεί. Ετσι, συνολικά τον Απρίλιο, το 60%-70% των επιχειρήσεων θα έχει τεθεί υπό το καθεστώς στήριξης της κυβέρνησης.

Στη νέα αυτή «περίμετρο» σχεδιάζεται να ενταχθούν, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή και στο χονδρεμπόριο, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν εντάχθηκαν καθόλου στα υφιστάμενα μέτρα. Το πακέτο στήριξης για τη νέα αυτή κατηγορία δεν θα είναι το ίδιο ακριβώς με αυτό της πρώτης «περιμέτρου», του Μαρτίου, αλλά κατά τι περιορισμένο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στο μεταξύ, στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν έχουν τον ΚΑΔ στον οποίο πράγματι δραστηριοποιούνται, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η εφαρμογή των μέτρων στήριξης. Πολλές έχουν αλλάξει ή έχουν προσθέσει δραστηριότητες, χωρίς να φροντίσουν για ανάλογη προσαρμογή του ΚΑΔ τους, εξηγούν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT