Την ανάγκη άμεσης δημιουργίας περισσότερων, σε σχέση με το “σχέδιο Ηρακλής”, εργαλείων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη λεγόμενη Bad Bank, και στην πρόθεσή του να εισηγηθεί στην κυβέρνηση προσφυγή στον ESM, προκειμένου -όπως είπε- να διασφαλιστούν χαμηλά επιτόκια δανεισμού της χώρας, αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας, για τον επαναδιορισμό του οποίου στη συγκεκριμένη θεσμική θέση εξέφρασαν κατά πλειοψηφία τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
Υπέρ της πρότασης για ανανέωση της εξαετούς θητείας του ως επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας τάχθηκαν οι βουλευτές 11 της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, “παρών” ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ κατά τάχθηκαν επτά βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.
Από την πολύωρη συνεδρίαση στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου ξεχώρισε κατ’ αρχήν η διαφωνία που εξέφρασε ο κ. Ι. Στουρνάρας με τη θέση που μόλις είχε εκφράσει ο κ. Γ. Ζαβός, καθώς ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι επαρκεί σήμερα το σχέδιο Ηρακλής και μπορούμε να δούμε εναλλακτικά σενάρια στο μέλλον ανάλογα με τις εξελίξεις, η ακραία προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Διοικητή της Τράπεζας η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, καθώς και το “μπρα ντε φερ” μεταξύ του κ. Στουρνάρα και άλλων βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τα όσα έγιναν στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (αρχές 2015) και το ρόλο που τότε διαδραμάτισε ο κεντρικός Τραπεζίτης. Οι του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι ο κ. Στουρνάρας ουσιαστικά υπονόμευε την κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε το παράπονο του επειδή, όπως σημείωσε, οι θεμιτές διαφορές που είχαν τότε αποτέλεσαν αφορμή για να δεχθεί προσωπικά αλλά και η οικογένεια του πολλές και σκληρές επιθέσεις.
Για το σχέδιο «Ηρακλής»
Ο υφυπουργός Οικονομικών υπεραμυνόμενος του σχεδίου, με αφορμή επισημάνσεις βουλευτών, είπε ότι είναι στις σημερινές συνθήκες επαρκές μέτρο, για να συνεχίσει μεταξύ άλλων: “Το σχέδιο συνεχίζει και να είναι αυτή τη στιγμή λειτουργικό. Είναι ένα από τα εργαλεία. Η κυβέρνηση δεν έχει δογματισμούς.
Επόμενο στάδιο, να δούμε τι θα έρθει ενδεχομένως σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μπορεί να έχουμε άλλες πρωτοβουλίες σε αυτό τον τομέα. Να δούμε την πορεία και θα σκεφτούμε κατάλληλη ώρα άλλους ενδεχόμενους μηχανισμούς”.
Λαμβάνοντας το λόγο αμέσως μετά, για να απαντήσει σε σειρά παρατηρήσεων βουλευτών, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε: “Βεβαίως είναι υπαρκτό το σχέδιο και συνεχίζεται, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να έχουμε και άλλα εργαλεία. Διαφωνώ με τον υπουργό, με το να περιμένουμε και να δούμε. Θα έχει χαθεί το τρένο. Θα προετοιμαστούμε από τώρα, θα το βάλουμε στο τραπέζι και θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Αλλάζουν πολλά πράγματα τώρα, είναι ευκαιρία” είπε χαρακτηριστικά.
Για τον ESM
Νωρίτερα, έχοντας δεχθεί κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του, την περίοδο 2015-2019 να τάσσεται υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, ενώ η τότε κυβέρνηση υιοθετούσε την πολιτική της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια με το επιχείρημα ότι κάθε άλλη λύση θα οδηγούσε σε νέο μνημόνιο, ο κ. Στουρνάρας μεταξύ άλλων είπε: “Ζητούσαμε προληπτική γραμμή, για να οφεληθεί η οικονομία με χαμηλά επιτόκια. Ήταν πρόταση επεξεργασμένη από υπηρεσίες ΤτΕ, όχι ιδέα από το μυαλό μου, ήμουν υποχρεωμένος να παρουσιάσω”. Για να προσθέσει:
Στην προληπτική γραμμή δεν υπάρχει μνημόνιο αλλά ενισχυμένη εποπτεία. Δεν θα μας ζητούσαν τίποτα περισσότερο από αυτό που έχουμε τώρα. Και θα είχαμε και χαμηλότερα επιτόκια. Και τώρα θα συμβουλέψω την κυβέρνηση να προσφύγει στον ESM. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε σταγόνα μηδενικού επιτοκίου. Δεν είναι μνημόνιο. Για ποιο λόγο να δανειζόμαστε με μεγαλύτερο επιτόκιο; Μην αγνοήσετε τον ESM. Δεν είναι μνημόνιο”.
Για το 2015
Σε παρέμβασή του η αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Ι. Δραγασάκης επέκρινε τη στάση του διοικητή κατά την προηγούμενη πολιτική περίοδο έναντι κεντρικών σημαντικότατων επιλογών της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων παραδέχτηκε την τότε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μεταξύ κυβέρνησης και κεντρικού τραπεζίτη: “Υπήρξαν και στιγμές έντασης, αφού διαφωνίες υπάρχουν πάντα” είπε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει: “Ο κ. Στουρνάρας αισθάνεται ότι τηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια η υποχρέωση η ΤτΕ να
στηρίζει τη γενική πολιτική της κυβέρνησης; Ήταν όλα καλά ως το 2015 και μετά χάλασαν”; Σε ανάλογες παρατηρήσεις προέβησαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και οι Ν. Φίλης και Δ. Καλαματιανός.
“Είμαι ο τελευταίος που θα πει ότι όλα ήταν ρόδινα. Αλλά ήταν πολύ μεγάλο κόστος στην οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2015, κόστος που μετά μειώθηκε. Αλλά υπάρχει κόστος. Είμαι εδώ για να λέω την αλήθεια” είπε ο κ. Στουρνάρας για να προσθέσει λίγο αργότερα: “Δεν έκανα αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Από τη θέση μου, ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος της ΕΚΤ δεν μπορώ να κάνω ό,τι θέλω. Αν βάζετε διοικητή της αρεσκείας σας θα έκανε διαφορετικά πράγματα απ’ ό,τι εγώ; Αν επέμενε και έκανε, πιθανώς να είμασταν εκτός συστήματος. Εκαναν το καθήκον μου”.
Στην νέα παρατήρηση του κ. Φίλη ότι είναι ένα πολιτικό πρόσωπο και όχι απλώς ένας τεχνοκράτης, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε: “Όλοι είμαστε πολιτικοί. Κομματικός δεν είμαι. Το έχω αποδείξει αυτό και έχει μεγάλη διαφορά το ένα από το άλλο. Αντιμετώπισα προσωπικές επιθέσεις που ποτέ δεν ανέφερα. Δεν ήταν τρόπος αντιμετώπισης αυτός κ. Φίλη, επειδή διαφωνήσαμε”.
Επιθέσεις
Την πρώτη με προσωπικά χαρακτηριστικά επίθεση δέχθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης από το ΜέΡΑ25. “Ο κ. Στουρνάρας δεν είναι τυχαίος τεχνοκράτης.Πλούσιο το βιογραφικό του, αλλά θα τον κρίνουμε βάσει της συγκεκριμένης διαδρομής του. Τυφλά υπηρετεί οικονομικά συμφέροντα. Ως διοικητής ΤτΕ κατάχρηση αρμοδιοτήτων του, με πολιτικό ρόλο. Το καλοκαίρι του 2015, καταχράστηκε το ρόλο του και υπονόμευσε κυβέρνηση του, ζητώντας να μην ακούγεται ο τότε Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Εμμονικός, υποστηρικτής του τρίτου μνημονίου” είπε η κυρία Σακοράφα.
Στη συνέχεια, αίσθηση προκάλεσαν όσα είπε εναντίον του η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεοδώρα Τζάκρη: “Δεν πιστεύετε σε τίποτε εκτός από τον εαυτό σας, εκτελείτε τα πάντα. Κάνατε ό,τι μπορούσατε να πλήξετε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την εικόνα της χώρας. Είναι άστοχες οι προβλέψεις σας και εσείς ανταμείβεστε με θέση Διοικητή ΤτΕ. Προσπαθήστε να υπηρετήσετε τα συμφέροντα της Ελλάδας, ή τουλάχιστον προσπαθήστε. Πρωθυπουργός δεν θα γίνετε με ψήφο ελληνικού λαού, εκτός αν γίνει πόλεμος και σας επιβάλλει ο νικητής. Σε περίπτωση πυρηνικού ολοκαυτώματος θα επιβιώσουν και οι κεντρικοί τραπεζίτες”.
Όσον αφορά την κριτική Σακοράφα, ο κ. Στουρνάρας περιορίστηκε να σχολιάσει “Ο καθένας αντιλαμβάνεται όπως θέλει γεγονότα. Έχει καταγραφεί μέσω γεγονότων ο ρόλος όλων για κάθε περίοδο”, ενώ για τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: “Η προσβολή δεν είναι πολιτικός λόγος, ξέρω κι εγώ γαλλικά αλλά δεν θα τα χρησιμοποιήσω. Ήταν εξαίρεση η κυρία Τζάκρη, δεν θα την ακολουθήσω”.