Στο 30% των ενοικίων που έχασαν θα ανέλθει η αποζημίωση από το κράτος, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων.
Σύμφωνα με τη διάταξη, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορέσουν να εκπέσουν από φορολογικές υποχρεώσεις που καθίστανται απαιτητές από την 31η Ιουλίου 2020 και μετά το 30% της απώλειας εισοδήματος που είχαν λόγω του «κουρέματος» κατά 40% των ενοικίων. Η έκπτωση φόρου θα συμψηφισθεί με τον φετινό φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ, αλλά όχι για δόσεις ρυθμισμένων οφειλών.
Ταυτόχρονα, ορίζεται ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν (με την υποβολή των δηλώσεων του 2021) οι ιδιοκτήτες για το εισόδημα 40% των ενοικίων που δεν εισέπραξαν στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας.
Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν ζημία, προβλέπεται παράλληλα αναστολή της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και παράταση προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών τους στην εφορία. Ειδικότερα:
• Για όσους εκμισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνταν έκπτωση 40% τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και οι καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των οφειλών τους και δόσεων ρυθμίσεων ήταν εντός αυτών των μηνών, οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι τις 31 Αυγούστου και αντίστοιχα αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
• Για όσους εκμισθώνουν ανίκητα σε δικαιούχους έκπτωσης 40% του ενοικίου τον Μάιο, οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
• Για όσους μισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνται την έκπτωση 40% τον Ιούνιο, οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.
Για το διάστημα της αναστολής δεν υπολογίζονται τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Επίσης προβλέπεται ότι ποσοστό 25% επί των οφειλών τους που τυχόν καταβλήθηκαν και εξοφλήθηκαν από τις 11 Μαρτίου μέχρι την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων (που περιλαμβάνονται στην τροπολογία) είτε θα καταβληθούν εμπρόθεσμα συμψηφίζεται με άλλες βεβαιωμένες φορολογικές εισφορές ή δόσεις ρυθμίσεων, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής από τις 31 Ιουλίου και μετά.
Παραδείγματα
1. Ιδιοκτήτης ακινήτου μισθώνει κατάστημα με μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ. Για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο έλαβε ποσό 1.800 ευρώ αντί 3.000 εξαιτίας της υποχρεωτικής μείωσης 40%. Το ποσό που θα του καλύψει το Δημόσιο ανέρχεται στο 20% του 60% του μισθώματος όπως αναφέρει η σχετική διάταξη. Δηλαδή θα αποζημιωθεί με το ποσό των 360 ευρώ (1.800×20%). Σημειώνεται ότι ο ανωτέρω ιδιοκτήτης έχασε 1.200 ευρώ.
2. Ιδιοκτήτης ακινήτου μισθώνει διαμέρισμα σε πληττόμενο εργαζόμενο με μηνιαίο ενοίκιο 500 ευρώ. Για τους τρεις μήνες έλαβε 900 ευρώ αντί 1.500 ευρώ. Το ποσό που θα του καλύψει το Δημόσιο ανέρχεται στο 20% του 60% του μισθώματος, δηλαδή θα αποζημιωθεί με το ποσό των 180 ευρώ (900×20%). Σημειώνεται ότι ο ανωτέρω ιδιοκτήτης έχασε 600 ευρώ.
3. Ιδιοκτήτης ακινήτου μισθώνει σε μεγάλη εταιρεία που πλήττεται από την κρίση διώροφο ακίνητο έναντι 12.000 ευρώ μηνιαίως. Για τους τρεις μήνες έλαβε 21.600 ευρώ αντί 36.000 ευρώ. Το ποσό που θα του καλύψει το Δημόσιο ανέρχεται στο 20% του 60% του μισθώματος, δηλαδή θα αποζημιωθεί με το ποσό των 4.320 ευρώ (21.600×20%). Σημειώνεται ότι ο ανωτέρω ιδιοκτήτης έχασε 14.400 ευρώ.
4. Ιδιοκτήτης ακινήτου μισθώνει διαμέρισμα με μηνιαίο ενοίκιο 700 ευρώ. Για τους τρεις μήνες έλαβε 1.260 ευρώ αντί 2.100 ευρώ. Το ποσό που θα του καλύψει το Δημόσιο ανέρχεται στο 20% του 60% του μισθώματος, δηλαδή θα αποζημιωθεί με το ποσό των 252 ευρώ (1.260×20%). Σημειώνεται ότι ο ανωτέρω ιδιοκτήτης έχασε 840 ευρώ.
Ανεπαρκής έκπτωση φόρου
Στο μεταξύ, η ΠΟΜΙΔΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι η τροπολογία με την οποία θεσπίζεται μια ανεπαρκής και κυριολεκτικά στενόκαρδη έκπτωση φόρου για τους εκμισθωτές που έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν με κρατική εντολή το 40% των εσόδων από ενοίκια, προφανώς δεν ικανοποιεί τις δικαιολογημένες προσδοκίες και τις πραγματικές ανάγκες των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας, ούτε αποκαθιστά το τρομακτικό πλήγμα που δέχτηκαν η κτηματαγορά και η ιδιωτική ακίνητη περιουσία στη χώρα μας, την ώρα που προσπαθούσαν να ορθοποδήσουν.
Πρακτικά οι εκμισθωτές θα «αποζημιωθούν» μόνο για το 30% του εισοδήματος που έχασαν. Το υπόλοιπο 70% αποτελεί υποχρεωτική απευθείας επιδότηση προς τους δικαιούχους μισθωτές επαγγελματικής στέγης και κατοικίας από τις τσέπες των ιδιοκτητών. Και προστίθεται στον πακτωλό των δισεκατομμυρίων από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια που διατίθενται για τη στήριξη των επιχειρήσεων, σε σύγκριση με τα οποία η φοροέκπτωση του 30% ισοδυναμεί πραγματικά με ψίχουλα…