Η πανδημία ενίσχυσε τo ελληνικό brand στο εξωτερικό

Η πανδημία ενίσχυσε τo ελληνικό brand στο εξωτερικό

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απάντηση της Ελλάδας στην πανδημία COVID-19 ενίσχυσε τo ελληνικό brand στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον Πολ Σον και τον Δημήτρη Χαλβατσιώτη, συνιδρυτές του The Hellenic Prosperity Fund (HPF), ένα επενδυτικό κεφάλαιο που δημιουργήθηκε το 2017 για να επωφεληθεί από αυτό που οι δύο άνδρες θεωρούν «ένα μοναδικό για τη σημερινή γενιά παράθυρο ευκαιρίας για τοποθετήσεις σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία». Η πολιτική, επιχειρηματική αλλά και κοινωνική ηγεσία της χώρας έχουν τώρα ένα «μεγάλο άνοιγμα» για να επωφεληθούν από το «μέρισμα της διαχείρισης της πανδημίας», λένε οι δύο Chief Investment Officer του HPF, μιλώντας στην «Κ». Το HPF δηλώνει πως βρίσκεται μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων μετόχων σε επιλεγμένες ελληνικές εισηγμένες.

Ο Πoλ Σον έχει διαχειριστεί χαρτοφυλάκια μετοχών και μακροοικονομίας για κορυφαία παγκόσμια hedge funds, συμπεριλαμβανομένων του Soros Fund Management και της Duquesne Capital, ενώ ο Δημήτρης Χαλβατσιώτης ξεκίνησε την καριέρα του στη Morgan Stanley της Νέας Υόρκης, δημιούργησε μια ιδιωτική επενδυτική τράπεζα για την KBC Bank του Βελγίου, ενώ είχε προηγουμένως διαχειριστεί και κεφάλαια της Millennium Partners LP.

Οι δύο ισχυροί άνδρες υπογραμμίζουν στην «Κ» πως η Ελλάδα βγαίνει από μια δεκαετή κρίση με τον συνδυασμό ενός «παγκόσμιου επιπέδου πολιτικής ηγεσίας», ανάπτυξης και εξαιρετικά υποτιμημένων περιουσιακών στοιχείων. «Μια σπάνια κατάσταση για μια χώρα-μέλος του ΟΟΣΑ που λειτουργεί από ένα σκληρό νόμισμα». Μιλούν όμως και για διαρθρωτικά προβλήματα του ελληνικού χρηματιστηρίου και θυμίζουν τη θετική αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων της Μάργκαρετ Θάτσερ.

– Η πανδημία χτύπησε την Ελλάδα τη στιγμή που αυτή άρχισε να ανακάμπτει έπειτα από μια δεκαετή κρίση. Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η επανάκαμψη;

– Ο κόσμος συνειδητοποίησε τη συντελούμενη μεταμόρφωση της Ελλάδας το 2019, ένα γεγονός που αποτέλεσε την επενδυτική θέση με την οποία ιδρύθηκε το HPF το 2017. Ενας διαρθρωτικός μετασχηματισμός με επικεφαλής έναν ανερχόμενο πολιτικό ηγέτη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που «τρέχει» τις υποθέσεις της χώρας ως CEO του Fortune 500. Απολαμβάνει δε ευρεία στήριξη από τον ελληνικό λαό, επιτυγχάνοντας τον σεβασμό και την καλή θέληση του Βερολίνου, της Φρανκφούρτης, των Βρυξελλών, του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, η Ελλάδα διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην ατζέντα της ευρωπαϊκής άμυνας, της ναυτιλίας και της εσωτερικής αναπτυξιακής πολιτικής της με ρεαλισμό, όραμα και εκτελεστική ικανότητα. Το μήνυμα είναι σαφές, η Ελλάδα έχει ξυπνήσει από έναν δεκαετή λήθαργο και είναι ανοιχτή για business.

– Γιατί πιστεύετε πως υπάρχουν ευκαιρίες στην ελληνική κεφαλαιαγορά;

– Το σοκ στην οικονομία και στις αγορές του τελευταίου τριμήνου, που συνδέεται με την πανδημία, έχει ξεπεράσει σε εύρος και βιαιότητα ό,τι έχουμε δει εδώ και δεκαετίες. Η ηγεσία της Ελλάδας και ο λαός της αντιμετώπισαν το άγνωστο με υποδειγματικό τρόπο. Ενα ηχηρό μήνυμα στον κόσμο, ένα μήνυμα πειθαρχίας και αποφασιστικότητας. Η Ελλάδα κέρδισε το μέρισμα της πανδημίας στην παγκόσμια σκηνή. Το ελληνικό brand έχει ενισχυθεί και υπάρχει μια μεγάλη δυνατότητα για την αξιοποίηση του μερίσματος από την πολιτική και επιχειρηματική ηγεσία της χώρας. Οι μεταρρυθμίσεις ενισχύονται, επιταχύνονται, αναπτύσσονται χωρίς καθυστέρηση. Είναι σημαντικό ότι κίνητρα που παρέχονται από την εφαρμοσμένη πολιτική επιταχύνουν την υλοποίηση και υιοθέτηση των αλλαγών. Ενα εκπληκτικό 86% των Ελλήνων εκτιμά πως η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ενα εξαιρετικό επίπεδο λαϊκής εμπιστοσύνης, απαραίτητο για την Ελλάδα ώστε να συνεχίσει την ανάπτυξή της και τις μεταρρυθμίσεις.

– Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει περίπου 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Πώς πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια;

– Το HPF συμφωνεί ευρέως με κορυφαίες ομάδες προβληματισμού ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσει αδυσώπητα τα φυσικά της πλεονεκτήματα, με έμφαση τόσο στην ενεργειακή βιωσιμότητα όσο και στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία του τουρισμού. Από αυτήν την άποψη, μια εταιρική σχέση δημόσιου – ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να σφυρηλατήσει και να εφαρμόσει παγκόσμιας κλάσης, ρεαλιστικά πρωτόκολλα ταξιδιού και βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο παγκοσμίως. Πόροι και προγραμματισμός θα πρέπει επίσης να στοχεύσουν στη ναυτιλία, στις λιμενικές και εφοδιαστικές αλυσίδες και μεταφορικές υποδομές, στα πετροχημικά καθαρής τεχνολογίας, στην ενεργειακή διέλευση και στις εξειδικευμένες υγειονομικές υπηρεσίες.

– Ποιο είναι το όραμά σας για την ελληνική οικονομία;

– Οι Ευρωπαίοι εξοικειώνονται με τον Αλέξανδρο Χάμιλτον, τον πρώτο υπουργό Οικονομικών της Αμερικής που πρωτοστάτησε στη χρηματοδότηση των χρεών των κρατών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Εμείς προτείνουμε τη μελέτη της κληρονομιάς Θάτσερ. Οι ιδιωτικοποιήσεις που εισήγαγε η Θάτσερ χρησίμευσαν ως ακρογωνιαίος λίθος μεταρρύθμισης, αναβιώνοντας μια στάσιμη βρετανική οικονομία. Απελευθέρωσε τις αγορές, μείωσε φόρους, κατάργησε τους ελέγχους κεφαλαίων και αναμόρφωσε τα συνταξιοδοτικά συστήματα. Η πρώιμη επιτυχία της δημιούργησε δυναμική για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Οι ιδιωτικοποιήσεις μετέτρεψαν τη βρετανική οικονομία χρησιμεύοντας ως αγωγός για ξένες επενδύσεις. Οι μεταρρυθμίσεις που βασίζονται στην αγορά ξεκίνησαν μια δημοκρατία «ιδιοκτησίας κεφαλαίου» στην οποία οι Βρετανοί –ιδιωτικά και μέσω συνταξιοδοτικών ταμείων– κατέχουν μερίδιο στην κοινωνία. Αυτό μας οδηγεί στο μήνυμα που θέλουμε να εκπέμψουμε: Η χρηματιστηριακή αγορά είναι ένα παρατηρήσιμο σύμβολο της δύναμης και της ικανότητάς του. Ενας δείκτης εμπιστοσύνης για όλους.

– Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να γίνει σηματωρός της προόδου που οραματίζεστε;

– Η εξαιρετική απόδοση των ελληνικών μετοχών το 2019 κάλυψε τις διαρθρωτικές ελλείψεις, την έλλειψη καινοτομίας και τα ενθυλακωμένα συμφέροντα που μαστίζουν το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Αυτά τα προβλήματα είναι εύκολα ορατά στο μικρό βάθος της αγοράς και στην υπερβολική μεταβλητότητα σε περιόδους αβεβαιότητας. Αντιθέτως, η συμπεριφορά και η αποτελεσματικότητα της αγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που βρίσκονται στον έλεγχο διεθνών επενδυτών, υποδομών και διέπονται από βέλτιστες πρακτικές, δημιουργεί διαφορετική εντύπωση. Κατά την άποψή μας, είναι υψίστης σημασίας οι διαρθρωτικές ελλείψεις που βασανίζουν το Χ.Α. να θεραπευτούν με πρωτεργάτη την κυβέρνηση. Η εγχώρια ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τα φορολογικά κίνητρα μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο σε αυτήν την προσπάθεια. Πιστεύουμε ότι η αδράνεια σε αυτό το μέτωπο θέτει σε κίνδυνο το πραγματικό δυναμικό της χώρας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT