Με ακριβές εισαγωγές ρεύματος κατέβηκε η… θερμοκρασία

Με ακριβές εισαγωγές ρεύματος κατέβηκε η… θερμοκρασία

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της χρήσης των κλιματιστικών στην καρδιά του καλοκαιριού κάλυψε επαρκώς, αν και ακριβά, το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η ροή φυσικού αερίου από τη Βουλγαρία, η οποία διεκόπη από προχθές το πρωί, έπειτα από έκρηξη σε τμήμα του βουλγαρικού αγωγού.

Οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας διαθέτουν απόθεμα LNG που μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου για τη λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και για το επόμενο διήμερο, ενώ η ενημέρωση που έχουν οι ελληνικές αρχές από τη Βουλγαρία είναι ότι η ροή του φυσικού αερίου θα έχει επανέλθει το αργότερο έως και σήμερα το βράδυ.

Οι αρρυθμίες, ωστόσο, στο σύστημα φυσικού αερίου οδήγησαν χθες σε αύξηση την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά (οριακή τιμή συστήματος), η οποία, από τα 38,74 ευρώ η μεγαβατώρα την περασμένη εβδομάδα (μέση τιμή), εκτινάχθηκε στα 49,7 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι μονάδες φυσικού αερίου κάλυψαν χθες το 43% της ζήτησης, που λόγω καύσωνα σκαρφάλωσε στις 8.700 μεγαβάτ, ορίζοντας τιμή για 12 ώρες στα 48,1 ευρώ η μεγαβατώρα. Η ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια καλύφθηκε χθες σε ποσοστό 16% και από ακριβές εισαγωγές, οι οποίες όρισαν τιμή για 9 ώρες στα 50,6 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι ΑΠΕ κάλυψαν το 27% της ζήτησης και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ το 7%, ενώ με ποσοστό 7% συμμετείχε και ο λιγνίτης, καθώς η ΔΕΗ έβαλε στο σύστημα τρεις λιγνιτικές μονάδες και συγκεκριμένα τον Αγιο Δημήτριο 3, τη Μεγαλόπολη 4 και τη Μελίτη. Η συμμετοχή του λιγνίτη, αν και χαμηλή, πιστοποιεί την εξάρτηση της επάρκειας της χώρας σε ηλεκτρισμό από το ρυπογόνο και κοστοβόρο καύσιμο.

Σημαντική είναι επίσης η εξάρτηση της επάρκειας της χώρας από εισαγωγές ρεύματος, τις οποίες σε περιόδους αυξημένης ζήτησης πληρώνει πανάκριβα. Το 40% των εισαγωγών χθες πραγματοποιήθηκε μέσω της διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, το 29% μέσω της διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία, το 15% μέσω της Αλβανίας, το 8% μέσω της Τουρκίας και άλλο ένα 80% επίσης μέσω της διασύνδεσης με την Ιταλία. Η μέση τιμή των εισαγωγών διαμορφώθηκε στα 50,6 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν η χονδρική τιμή στη Βουλγαρία την ίδια ημέρα ήταν 37,38 ευρώ η μεγαβατώρα και στην Ιταλία, που είναι από τις πιο ακριβές αγορές της περιοχής, στα 41,57 ευρώ η μεγαβατώρα. Σημαντική, ωστόσο, ήταν και η διαφοροποίηση της οριακής τιμής συστήματος χθες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, όπου διαμορφώθηκε στα 38,74 ευρώ η μεγαβατώρα, με μέγιστη τιμή στα 40,69 ευρώ η μεγαβατώρα την Τρίτη 21 Ιουλίου. 

Οι αρμόδιες αρχές για την επάρκεια του συστήματος διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να προκύψουν προβλήματα ηλεκτροδότησης κατά τις ημέρες του καύσωνα. Η μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ χθες και σήμερα, με βάση τις προβλέψεις, θωρακίζει το σύστημα, ενώ σε κάθε περίπτωση, αν χρειαστεί, μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή και έκτακτα μέτρα, με πρώτο της διακοψιμότητας, της απελευθέρωσης δηλαδή φορτίων από τη μεγάλη βιομηχανία έναντι αμοιβής.

Εμπόδια στη σύνδεση φωτοβολταϊκών στη Βοιωτία 

Αρρυθμίες από τις πολεοδομίες στη διαδικασία σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών στην περιοχή της Βοιωτίας καταγγέλλει ο ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά). Το πρόβλημα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΠΕΦ, εστιάζεται σε καινοφανή απαίτηση της Υπηρεσίας Δόμησης Θήβας σε ερώτηση του Δήμου Τανάγρας κατά τη διαδικασία παροχής υπεύθυνης δήλωσης δημοτικών τελών σε επενδυτή με σκοπό τη σύναψη σύμβασης προμήθειας για τις καταναλώσεις του σταθμού. Η σύναψη σύμβασης προμήθειας, όπως είναι γνωστό, αποτελεί δικαιολογητικό της αίτησης σύνδεσης Φ/Β σταθμών στο δίκτυο, ούτως ώστε να αποπληρώνονται σε προμηθευτή της επιλογής του επενδυτή οι καταναλώσεις του σταθμού σε ώρες που αυτός δεν λειτουργεί, ώστε να τις καλύπτει με ιδιοκατανάλωση.

Η ΥΔΟΜ Θήβας εν προκειμένω ήγειρε ζήτημα ξεχωριστής χειρόγραφης θεώρησης των εγκρίσεων εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας (ΕΕΔΜΚ), με τις οποίες από το 2009 αδειοδοτούνται πολεοδομικά Φ/Β σταθμοί σε εκτός σχεδίου γήπεδα. Σύμφωνα με την ΥΔΟΜ Θήβας, η ζητούμενη χειρόγραφη θεώρηση επί των ΕΕΔΜΚ αφορά την ηλέκτριση του σταθμού και οφείλει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί σύνδεσης κτιρίων με το ηλεκτρικό δίκτυο. Το αξιοσημείωτο στην εμπλοκή είναι πως δεν τεκμηριώνεται από την ΥΔΟΜ Θήβας νομικά η καινοφανής αυτή απαίτηση, αλλά ζητείται από τον επενδυτή να τεκμηριώσει τη μη αναγκαιότητά της…

Ο ΣΠΕΦ απέστειλε ήδη κατεπείγουσα επιστολή για το πρόβλημα προς το ΥΠΕΝ, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες στο ζήτημα υπηρεσίες, όπως η ΥΔΟΜ Θήβας αλλά και οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας. Αυτό που απογοητεύει, ωστόσο, καταλήγει ο ΣΠΕΦ, είναι το γεγονός πως ενώ η κυβέρνηση με κάθε τρόπο προσπαθεί να απαλείψει τη γραφειοκρατία από τις επενδύσεις και να βελτιώσει το κλίμα, αίφνης εφευρίσκονται από υπηρεσιακούς υπαλλήλους για μία ακόμα φορά καινοφανή προβλήματα σε κατά τα άλλα πεπατημένες για χρόνια διαδικασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT