Ενα σπίτι με υψηλό IQ

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90 βλέπαμε τους πρωταγωνιστές των κινηματογραφικών ταινιών να μιλάνε στο κινητό τους τηλέφωνο μέσα από το αυτοκίνητό τους και εντυπωσιαζόμασταν. Σήμερα, το κινητό τηλέφωνο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και πέραν της δυνατότητας πραγματοποίησης κλήσεων, μας επιτρέπει να ακούμε ραδιόφωνο, να βγάζουμε φωτογραφίες, να λαμβάνουμε και να αποστέλλουμε e-mail και διάφορα άλλα που πριν από μερικά χρόνια παρέπεμπαν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Το παράδειγμα της κινητής τηλεφωνίας είναι το πιο χαρακτηριστικό για την ταχύτητα με την οποία η υψηλή τεχνολογία μπαίνει στη ζωή μας. Υπό αυτήν την έννοια, το «έξυπνο σπίτι» είναι σαφώς κάτι που έρχεται από το μέλλον, αλλά σίγουρα όχι το πολύ μακρινό.

Παροχές υπηρεσιών

Πλέον, τέτοια προϊόντα προσφέρονται στην ελληνική αγορά. H HellasCom, μέλος του ομίλου εταιριών OTE, παρουσίασε πρόσφατα το HellasDom, το οποίο περιγράφεται σαν ένα ενοποιημένο σύστημα υπηρεσιών και διαχείρισης του ακινήτου που επιπλέον προσφέρει τη δυνατότητα διαχείρισης δεδομένων ήχου και εικόνας, αλλά και παροχή υπηρεσιών όπως η τηλε-ιατρική, η τηλε-διάσκεψη και η τηλε-εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Γιώργο Μανιάτη, η HellasCom έχει ήδη υπογράψει 30 συμβάσεις για την εγκατάσταση του HellasDom σε κατοικίες και έχει δεχθεί 1.500 αιτήσεις ενδιαφέροντος. Παράλληλα, θα ξεκινήσει σύντομα επαφές με μεγάλους κατασκευαστές, καθώς η χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών μπορεί να δημιουργήσει μια νέα υποαγορά στην αγορά ακινήτων με σημαντικες αναπτυξιακές προοπτικές. Το HellasDom απευθύνεται σε ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη είναι λάθος ότι μόνο τα επαγγελματικά ακίνητα εμφανίζουν ανάγκες για τέτοιου είδους υπηρεσίες, ενώ σύντομα θα παρουσιαστεί το HellasDom Pro που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματικά ακίνητα και ξενοδοχεία. Το «έξυπνο» σπίτι διαθέτει ένα ηλεκτρονικό σύστημα υποδομής και εφαρμογών που αφορά τη διαχείριση του ακινήτου, την ασφάλειά του -μέσω συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης, πυρασφάλειας- καθώς και τον έλεγχο και τη διαχείριση των οικιακών συσκευών, του φωτισμού, αλλά και του περιβάλλοντος χώρου, από απόσταση. Παράλληλα, εξασφαλίζει στον χρήστη-ιδιοκτήτη τη διανομή σημάτων ήχου και εικόνας στους χώρους που έχουν προεπιλεγεί, ενώ υποστηρίζει την τηλεφωνία και τις λοιπές μορφές επικοινωνίας, παρέχοντας ταυτόχρονα πρόσβαση στο γρήγορο Ιnternet.

Με τη χρήση κατάλληλων αυτοματισμών και αισθητήρων ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί και να ελέγχει την κατανάλωση για τις παροχές που αφορούν μετρητές (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο) και να εφαρμόζει αναλογα σενάρια διαχείρισης για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας. Πέραν αυτών, ένα σπίτι που επιθυμεί να χαρακτηρίζεται «έξυπνο» δεν μπορεί παρά να εξασφαλίζει στον ιδιοκτήτη του τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, τόσο όταν βρίσκεται εντός του ακινήτου όσο και όταν απουσιάζει. Τα συστήματα ασφαλείας του περιλαμβάνουν περιμετρική φύλαξη του χώρου, ανιχνευτές κίνησης στον χώρο, αλλά και κάμερες εντός και εκτός του ακινήτου, ενώ μπορεί να ενημερώνει τον χρήστη με αποστολή εικόνας σε υπολογιστή ή στο κινητό του τηλέφωνο. Επίσης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (φωτιά, πλημμύρα, κλοπή) το σύστημα ενημερώνει τον ιδιοκτήτη και βεβαίως τις αρμόδιες αρχές.

Καλύτερα στην αρχή

Το καλύτερο στάδιο για την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος είναι στη φάση της τοιχοποιίας, ώστε τα σχετικά δίκτυα να αναπτυχθούν παράλληλα με το ακίνητο, καθώς η εκ των υστέρων εγκατάσταση αυξάνει το κόστος, το οποίο στην περίπτωση του νεόδμητου ακινήτου ανέρχεται στο 2% με 4% της συνολικής του αξίας. Σύφωνα με εκτιμήσεις συμβούλων ακίνητης περιουσίας, η ύπαρξη καινοτόμων τεχνολογικών υπηρεσιών αυξάνει αισθητά την υπεραξία του ακινήτου. «Πολλές φορές για να αποκρυπτογραφήσουμε το μέλλον πρέπει να κοιτάξουμε στο παρελθόν. Οταν το αλουμίνιο αντικατέστησε το ξύλο και το μάρμαρο το μωσαϊκό είδαμε αξίες ακινήτων στην ίδια περιοχή με διαφορά κατασκευής μόλις δύο ετών να διαφοροποιούνται έως και 30%. Το ίδιο θα συμβεί και με αυτές τις νέες εφαρμογές, καθώς σε συγκεκριμένες περιοχές η παροχή τέτοιων υπηρεσιών θα θεωρείται αυτονόητη και επιβεβλημένη» μας λέει στέλεχος μεγάλου κτηματομεσιτικού γραφείου της Αθήνας. Δεδομένου ότι οι Ελληνες είναι δεκτικοί στην τεχνολογία, στελέχη της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι σύντομα αρκετοί κατασκευαστές θα κινηθουν προς το «έξυπνο» σπίτι. H δημιουργία των πρώτων οργανωμένων συγκροτημάτων και η ανάπτυξη της πολυτελούς κατοικίας βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ πολλές νεόδμητες κατοικίες διαθέτουν κάποια στοιχεία αυτών των εφαρμογών με την παρουσία ηλεκτρονικών συστημάτων σε ηλεκτρολογικούς πίνακες που εξασφαλίζουν τηλεπχειρισμό ή υποστηρίζουν συστήματα επικοινωνιών και ασφάλειας.

Από την πλευρά τους, οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης «έξυπνων» κτιρίων και κατοικιών, αλλά η αλήθεια είναι ότι εμφανίζονται προς το παρόν αρκετά διστακτικοί. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της J&P Development κ. Κων. Χασάπη, η εταιρεία εξετάζει το θέμα ανάπτυξης «έξυπνων» κατοικιών, σημειώνοντας όμως ότι μάλλον είναι νωρίς για την παρουσίαση τέτοιων προτάσεων στην ελληνική αγορά. «Αν το «έξυπνο» σπίτι γίνει γνωστό, είναι βέβαιο ότι ο κόσμος θα ζητεί τις υπηρεσίες που παρέχει, αλλά δεν μπορώ να εκτιμήσω σε τι βάθος χρόνου θα συμβεί αυτό» τονίζει ο κ. Χασάπης, προσθέτοντας ότι το ύψος του κόστους θα επιδράσει καταλυτικά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT