Ελεγχοι σε επιχειρήσεις: με λάπτοπ εφορμούν οι «ράμπο» της εφορίας

Ελεγχοι σε επιχειρήσεις: με λάπτοπ εφορμούν οι «ράμπο» της εφορίας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπλισμένοι με φορητούς υπολογιστές θα διενεργούν στο εξής τους ελέγχους στις επιχειρήσεις οι εφοριακοί υπάλληλοι. Ολα τα στοιχεία των επιχειρήσεων θα βρίσκονται στους φορητούς υπολογιστές ενώ ταυτόχρονα θα ελέγχονται και οι ελεγκτές δεδομένου ότι θα καταγράφονται τα φορολογικά ευρήματα τη στιγμή που θα διενεργούνται οι έλεγχοι. Με τη λειτουργία του προγράμματος Elenxis, το έργο των ελεγκτών πρόκειται να διευκολυνθεί σημαντικά. Κατά τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων οι ελεγκτές, θα μπορούν να διασυνδέονται με το TAXIS για την άμεση εύρεση των φορολογικών δεδομένων του φορολογούμενου που ελέγχουν. Οπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Αν. Μπέζας σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων «καθημερινά διεξάγονται χιλιάδες διασταυρώσεις. Το 2003 και το 2004 διασταυρώνονταν μόνον τα ενοίκια και τα σκάφη. Σήμερα διεξάγονται διασταυρώσεις για μεγάλες επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν ΦΠΑ. Για ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας που δεν υποβάλουν δηλώσεις ΦΜΑΠ. Για αποκλίσεις μεταξύ αγορών και πωλήσεων βάσει των καταστάσεων πελατών-προμηθευτών. Από 98.000 ενδείξεις για φοροδιαφυγή που απεκάλυψαν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και που εστάλησαν για έλεγχο το 2003, το 2005 αποκαλύφθηκαν και εστάλησαν για έλεγχο 792.000 υποθέσεις».

Στο μεταξύ με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο κ. Μπέζας το 63% των φορολογούμενων με χαμηλά εισοδήματα δεν πληρώνει κανέναν φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Το 2004 όταν το αφορολόγητο όριο ήταν στα 10.000 ευρώ, 2.750.000 Ελληνες πολίτες δεν πλήρωναν καθόλου φόρους. Με την αύξηση του αφορολογήτου στα 11.000 ευρώ άλλοι 370.000 περίπου δεν πληρώνουν φόρο, ενώ με τη νέα αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ επιπλέον 110.000 Ελληνες πολίτες δεν θα πληρώνουν φόρο. Δηλαδή πάνω από 3.200.000 δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρους εισοδήματος.

Ο υφυπουργός απάντησε και στον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΔΟΥ κ. Γ. Γρίβα για τους ισχυρισμούς του ότι η επιβάρυνση των πολιτών την τριετία 2005-2007 ανέρχεται στα 17 δισ. ευρώ. Ο κ. Μπέζας είπε ότι «στα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης η συνολική φορολογική επιβάρυνση ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει σταθερή, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Εμείς μιλούμε με βάση τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού και δεν «εκτοξεύουμε» νούμερα που είναι εξωπραγματικά και ανυπόστατα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT