Ενημέρωση των ΗΠΑ για τα ενεργειακά project σε IGB και Καβάλα

Ενημέρωση των ΗΠΑ για τα ενεργειακά project σε IGB και Καβάλα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε Κομοτηνή και Καβάλα μετέβη σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον, στο πλαίσιο περιοδείας με τον Έλληνα ομόλογό του, Κώστα Φραγκογιάννη, επ’ ευκαιρία της παρουσίας της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα.

Οι δύο αξιωματούχοι επισκέφτηκαν αρχικά το εργοτάξιο του αγωγού φυσικού αερίου IGB, ο οποίος θα ενώνει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία. Αφού ενημερώθηκαν σχετικώς από στελέχη της AVAX, εταιρείας που έχει αναλάβει την υλοποίηση του project, στη συνέχεια παρακολούθησαν την τοποθέτηση ενός τμήματος του αγωγού.

Στελέχη της AVAX, μάλιστα, διαβεβαίωσαν ότι το έργο προχωράει με γρήγορος ρυθμούς και παρά την καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, βρίσκεται αρκετά κοντά στη βάση του αρχικού χρονοδιαγράμματος.

Την ίδια ώρα, οι κ.κ. Φάνον και Φραγκογιάννης επισκέφτηκαν και τις εγκαταστάσεις της Energean στην Καβάλα, όπου ενημερώθηκαν για τα σχέδια της εταιρείας να κατασκευάσει υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους βασικούς μετόχους της ενεργειακής εταιρείας είναι το αμερικανικό fund Third Point, το οποίο διαθέτει μερίδιο της τάξης του 20%.

Η Energean, η οποία ήδη κατέχει τις άδειες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας, έχει υποβάλει    πρόταση μετατροπής του σχεδόν εξαντλημένου κοιτάσματος της Νότιας Καβάλας σε υπόγεια αποθήκη φυσικού Αερίου, το οποίο έχει ενταχθεί στα ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος (Project of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος -κατόπιν της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ να παρατείνει την α’ φάση του διαγωνισμού- εκπνέει στις 19 Οκτωβρίου του 2020, με το εξαντλημένο κοίτασμα να έχει τη δυνατότητα  αποθήκευσης έως και 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων αερίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT