Αύξηση ΑΕΠ 3,5% από 4,6% για την Ελλάδα βλέπει φέτος το ΔΝΤ

Αύξηση ΑΕΠ 3,5% από 4,6% για την Ελλάδα βλέπει φέτος το ΔΝΤ

Αύξηση του πληθωρισμού και πλήγμα στο ισοζύγιο βλέπει το ΔΝΤ να επιφέρει ο πόλεμος στην ελληνική οικονομία, ενώ και η ανάκαμψη επιβραδύνεται κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα έναντι επιβράδυνσης 1,5 μονάδας στην Ευρωζώνη, σε σύγκριση με την πρόβλεψη Οκτωβρίου 2021

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση του πληθωρισμού και πλήγμα στο ισοζύγιο βλέπει το ΔΝΤ να επιφέρει ο πόλεμος στην ελληνική οικονομία, ενώ και η ανάκαμψη επιβραδύνεται κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα έναντι επιβράδυνσης 1,5 μονάδας στην Ευρωζώνη, σε σύγκριση με την πρόβλεψη Οκτωβρίου 2021.

Στις προβλέψεις του World Economic Outlook, χθες, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του, το Ταμείο αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις του συνολικά: η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται πλέον να αναπτύσσεται με ρυθμό 3,6% φέτος και η Ευρωζώνη κατεβαίνει στο 2,8%. Η Ελλάδα προσγειώνεται στο 3,5%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης, τον Οκτώβριο, για 4,6%, αλλά αυτό το είχε ήδη ανακοινώσει η αποστολή του Ταμείου στην Αθήνα στις αρχές του μήνα. Σε κάθε περίπτωση, το 3,5% είναι καλύτερο ακόμη και από αυτό που αναμένεται να περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Ε.Ε. τις επόμενες ημέρες. Για το 2023 προβλέπεται ανάπτυξη 2,6%, ενώ η μεσοπρόθεσμη δυναμική που βλέπει το Ταμείο υποχωρεί ελαφρώς στο 1,2% (το 2027), έναντι 1,3% (το 2026) που προέβλεπε τον Οκτώβριο.

Ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 4,5%, πολύ πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη του Ταμείου για 0,4%, αλλά και πάλι κάτω από την αναθεωρημένη εκτίμηση της κυβέρνησης (σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 5%). Στην Ευρωζώνη ο δείκτης εκτιμάται ότι θα ανέβει στο 5,3%. Το 2023 ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 1,3% (προφανώς λόγω αποτελέσματος βάσης, σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά) και να ισορροπήσει στο 1,9% το 2027. Στο τέλος της φετινής χρονιάς εκτιμά ότι θα είναι στο 2,4%. Το Ταμείο επισημαίνει ότι «η έκρηξη των τιμών στα τρόφιμα και τα καύσιμα θα πλήξει τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα παγκοσμίως» και προειδοποιεί για κοινωνική αναστάτωση στις φτωχότερες χώρες.

Ενίσχυση του πληθω-ρισμού και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, λόγω του πολέμου, αναμένει το Ταμείο.

Στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το έλλειμμα σκαρφαλώνει στο 6,3% του ΑΕΠ φέτος, με την Ελλάδα να σημειώνει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη μετά την Κύπρο και να διατηρείται στο 6,1% του ΑΕΠ το 2023, για να υποχωρήσει στο 2,7% το 2027. Η προηγούμενη πρόβλεψη του Ταμείου ήταν για έλλειμμα 5,1% του ΑΕΠ φέτος και 3,4% το 2026.

Μόνο στο μέτωπο της ανεργίας οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς το καλύτερο: τη βλέπει στο 12,9% φέτος και στο 12,4% το 2023, έναντι πρόβλεψης Οκτωβρίου για 14,6% φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT