Πάνω από 2.4 εκατ. δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί ακόμα

Πάνω από 2.4 εκατ. δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί ακόμα

Επτά στους δέκα φορολογουμένους δεν πληρώνουν φόρο ή έχουν επιστροφή

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από 2,4 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις απομένουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

Οι φορολογούμενοι δεν βιάζονται, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, να υποβάλουν τη δήλωσή τους, παρά το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό σύστημα άνοιξε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί το 62,6% των δηλώσεων και μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν 2,5 εκατομμύρια δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση πρέπει να υποβάλλονται περί τις 100.000 δηλώσεις. Οσοι δεν προλάβουν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης, που ξεκινάει από 100 ευρώ και φθάνει έως 500 ευρώ.

Από την επεξεργασία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί προκύπτει ότι και φέτος σχεδόν 7 στους 10 φορολογουμένους είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021, έχουν δηλαδή μηδενικό εκκαθαριστικό, είτε έχουν επιστροφή φόρου. Αντίθετα, χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν 3 στους 10 φορολογουμένους.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί περισσότερες από 3.867.744 δηλώσεις, ενώ συνολικά εκτιμάται ότι θα υποβληθούν περίπου 6.400.000 δηλώσεις. Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί:

• Το 53,77% είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.

• Το 32,21% είναι χρεωστικές, με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 1,29 δισ. ευρώ ή 954 ευρώ κατά μέσον όρο. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 29 Ιουλίου ή σε έως 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου. Εναλλακτικά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

• Το 13,92% είναι πιστωτικές, με το ποσό της επιστροφής φόρου να φθάνει τα 197,18 εκατ. ευρώ ή 353 ευρώ κατά μέσον όρο.

Καθημερινά πρέπει να υποβάλλονται 100.000 δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει ακόμα τη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να δώσουν έμφαση σε κωδικούς του εντύπου Ε1, οι οποίοι ενδεχομένως να περιορίσουν το φόρο. Ειδικότερα:

1. Οι νέοι επαγγελματίες που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου 2019 και μετά, και το 2021 είχαν ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 4,5% από 9%. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018 στο έντυπο Ε1.

2. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες με εξαρτώμενα τέκνα θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία των παιδιών τους στον πίνακα 8 του Ε1 για να μη χάσουν την προσαυξημένη έκπτωση φόρου.

3. Οι συνταξιούχοι 65 ετών και άνω κερδίζουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.ά. Πρέπει όμως να συμπληρώσουν τον κωδικό 013-014.

4. Οι γονείς που έχουν παιδιά τα οποία σπουδάζουν σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία της οικογένειας θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό παροχής ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας για να λάβουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2022 την κρατική επιδότηση στον λογαριασμό του ρεύματος.

5. Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενείς και φίλους γλιτώνουν το τεκμήριο κατοικίας. Στην περίπτωση αυτή, οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τη φιλοξενία στον πίνακα 6 του Ε1 και οι φιλοξενούντες θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007-008.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT