Τρεις κινδύνους για την ανάπτυξη «βλέπει» το ΚΕΠΕ

Τρεις κινδύνους για την ανάπτυξη «βλέπει» το ΚΕΠΕ

Στο 4,3% εκτιμά το ΚΕΠΕ ότι θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος, σε μία από τις υψηλότερες εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί μέχρι στιγμής. Παράλληλα, όμως, το Κέντρο, στο τετραμηνιαίο περιοδικό του «Οικονομικές εξελίξεις», αναδεικνύει τρεις κινδύνους για την οικονομία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 4,3% εκτιμά το ΚΕΠΕ ότι θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος, σε μία από τις υψηλότερες εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί μέχρι στιγμής. Παράλληλα, όμως, το Κέντρο, στο τετραμηνιαίο περιοδικό του «Οικονομικές εξελίξεις», αναδεικνύει τρεις κινδύνους για την οικονομία.

1. Πληθωρισμός. Σημειώνεται ότι η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας παραμένει υψηλή και ότι ο πληθωρισμός χτυπάει ιδιαίτερα τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, δίνοντας τη δυνατότητα στους κερδοσκόπους να θησαυρίζουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Ο πληθωρισμός δεν έχει την ίδια επίδραση σε όλα τα νοικοκυριά, επισημαίνεται. Τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα αντιμετωπίζουν υψηλότερο πληθωρισμό σε σύγκριση με αυτά που βρίσκονται στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. «Ακόμη και αν μετριαστεί ο πληθωρισμός το 2023, η ακρίβεια θα παραμείνει», προειδοποιεί το ΚΕΠΕ.

2. Ανοδος των επιτοκίων. Οι προθεσμιακές αγορές επιτοκίου, σύμφωνα με την ανάλυση του ΚΕΠΕ, τιμολογούν σωρευτική αύξηση 2,5 ποσοστιαίων μονάδων έως τον Μάιο του 2023. Η αύξηση αυτή αναμένεται να συμπαρασύρει ανοδικά και τα επιτόκια δανειοδότησης, σε σχεδόν ισόποση βάση, καθώς και αυτά των καταθέσεων, σε μικρότερο βαθμό, των ελληνικών εμπορικών τραπεζών. Σχετικά με την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, το ΚΕΠΕ διατυπώνει ερωτήματα για το κατά πόσον ο μηχανισμός που ετοιμάζει η ΕΚΤ για την αποτροπή του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων θα αποτρέψει μια νέα κρίση χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

3. Γεωπολιτική αστάθεια. Σύμφωνα με την ανάλυση, η κατάλληλη στρατηγική για τη θωράκιση της οικονομίας είναι η συνέχιση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, η συνέχιση της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος, αλλά και στην εργασία και στην παραγωγή, και η προώθηση του εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT