Μείωση στεγαστικών, αύξηση επιχειρηματικών δανείων το β΄ τρίμηνο

Μείωση στεγαστικών, αύξηση επιχειρηματικών δανείων το β΄ τρίμηνο

Αύξηση της ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια και πτώση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια διαπιστώνει η ΤτΕ στην έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων για το β΄ τρίμηνο του έτους, ανακόπτοντας τη θετική τάση που είχε καταγραφεί στο α΄ τρίμηνο του έτους για τα δάνεια για την αγορά κατοικίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια και πτώση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια διαπιστώνει η ΤτΕ στην έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων για το β΄ τρίμηνο του έτους, ανακόπτοντας τη θετική τάση που είχε καταγραφεί στο α΄ τρίμηνο του έτους για τα δάνεια για την αγορά κατοικίας. Αντίθετα, ανοδική διατηρείται η τάση για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ακόμη και μετά την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών που προκάλεσε η γεωπολιτική κρίση, καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους δημιουργεί πρόσθετες χρηματοοικονομικές ανάγκες για τις επιχειρήσεις προκειμένου να καλύψουν το αυξημένο λειτουργικό κόστος τους.

Η έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων πραγματοποιείται ανά τρίμηνο και αποτυπώνει τις τάσεις στις χρηματοδοτήσεις τόσο στην επιχειρηματική πίστη όσο και στη λιανική τραπεζική, με παράλληλη αποτύπωση του κόστους χρηματοδότησης, και όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας για το β΄ τρίμηνο του έτους σαφής είναι η επίπτωση της οικονομικής αβεβαιότητας στον σχεδιασμό των νοικοκυριών για την αγορά κατοικίας. Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια πέρασε σε αρνητικό έδαφος με βάση τη μεθοδολογία που ακολουθεί η ΤτΕ, και όπως παρατηρεί «οι παράγοντες που επηρέασαν τη μείωση της ζήτησης των στεγαστικών δανείων ήταν αφενός το επίπεδο των επιτοκίων και αφετέρου η χειροτέρευση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών», διαπίστωση που αποτυπώνει την ανησυχία των νοικοκυριών για την αύξηση των επιτοκίων χορήγησης στεγαστικών δανείων ενόψει της ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για το γ΄ τρίμηνο του 2022, η ΤτΕ διαπιστώνει ότι «η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, ενώ η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να αυξηθεί έως ένα βαθμό». Να σημειωθεί ότι η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια, που ήταν ούτως ή άλλως χαμηλή τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, δεν έχει επηρεαστεί από το κλίμα αβεβαιότητας και η έρευνα διαπιστώνει ανοδική τάση τόσο κατά το β΄ όσο και κατά το γ΄ τρίμηνο του έτους.

Η άνοδος του ενεργειακού κόστους αυξάνει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και ενισχύει τις χρηματοοικονομικές ανάγκες τους.

Σε πλήρη αντιδιαστολή με την πτωτική τάση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια είναι η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, που καταγράφει άνοδο σε ό,τι αφορά τόσο τις μικρομεσαίες όσο και τις μεγάλες επιχειρήσεις. «Οι παράγοντες που επηρέασαν την αύξηση της ζήτησης ήταν η χρηματοδότηση παγίων επενδύσεων αλλά και η επέκταση κεφαλαίων κίνησης», σημειώνει η ΤτΕ, εκτιμώντας ότι η συνολική ζήτηση δανείων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο τρίμηνο τόσο από τις μικρομεσαίες όσο και από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Σημαντική ώθηση στις προσδοκίες για την άνοδο της ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια δημιουργεί η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και ο νέος αναπτυξιακός νόμος που αναμένεται να ενεργοποιηθεί από το γ΄ τρίμηνο του έτους. Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2022, παρατηρεί η ΤτΕ, παρότι το περιθώριο επιτοκίου των τραπεζών παρουσίασε μικρή κάμψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT