Περισσότερες από το 2019 φέτος το καλοκαίρι οι πτήσεις προς την Ελλάδα

Περισσότερες από το 2019 φέτος το καλοκαίρι οι πτήσεις προς την Ελλάδα

Τα επίπεδα του 2019 αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος οι πτήσεις στην Ελλάδα κατά τη θερινή σεζόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol), κατά το τρέχον χρονικό διάστημα μέχρι και τις 21 Αυγούστου το πτητικό έργο θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επίπεδα του 2019 αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος οι πτήσεις στην Ελλάδα κατά τη θερινή σεζόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol), κατά το τρέχον χρονικό διάστημα μέχρι και τις 21 Αυγούστου το πτητικό έργο θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019. Η Ελλάδα ανήκει σε ένα κλειστό κλαμπ ευρωπαϊκών χωρών, μαζί με το ομόσπονδο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Μιλάνο και η Μαδρίτη, όπου οι πτήσεις του φετινού καλοκαιριού θα ξεπεράσουν τα μεγέθη του 2019. Στις 42 χώρες που καλύπτει ο φορέας οι πτήσεις θα διαμορφωθούν από το 89% έως το 92% της κίνησης του 2019, ενώ το ανώτατο σημείο της κυκλοφορίας αναμένεται κατά τις Παρασκευές του Ιουλίου και του Αυγούστου οπότε ο αριθμός των πτήσεων τοποθετείται σε 33.000. Ο (εναέριος) χάρτης της Ελλάδας, ως προς τον ποσοστιαίο όγκο των πτήσεων, δεν είναι ενιαίος κατά το σύνολο του εξεταζόμενου χρονικού διαστήματος, δεδομένου ότι την τρέχουσα εβδομάδα μέχρι και τις 31 Ιουλίου οι πτήσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης θα ξεπεράσουν τις επιδόσεις του 2019, ενώ στον αερολιμένα Αθηνών θα ανέλθουν στο 90% έως 100% των επιπέδων του 2019. Το ίδιο συμβαίνει από τις 8 έως τις 21 Αυγούστου.

Την ανοδική τάση του τουρισμού φανερώνουν και τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας. Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον Ιούνιο η συνολική επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε στο 93,2% αυτής του 2019, ενώ οι αφίξεις εσωτερικού ήταν χαμηλότερες μόλις κατά 0,6%, έναντι του 2019. Ωστόσο, σε επίπεδο εξαμήνου (λόγω του αδύναμου πρώτου τριμήνου), η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου, που άγγιξε τα 9 εκατ., παρέμεινε μειωμένη κατά 20,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Τα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας έως τις 21 Αυγούστου δείχνουν ότι θα καταρριφθεί το ρεκόρ του 2019.

Στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που διαχειρίζεται η Fraport Greece, τον Ιούνιο, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, οπότε δεν είχε εκδηλωθεί η πανδημία, είχαν διακινηθεί 4,6 εκατ. άτομα έναντι 4,4 εκατ. επισκεπτών το 2019. Ωστόσο, σε εξαμηνιαία βάση η επιβατική κίνηση παραμένει χαμηλότερη κατά περίπου 6%, σε 10,3 εκατ. επιβάτες, έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου – Ιουνίου 2019.

Ωστόσο, παρά τις προσδοκώμενες καλές επιδόσεις και την ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης, οι παράγοντες των αερομεταφορών σημειώνουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει. Κι αυτό επειδή ο αντίκτυπος του ενισχυμένου πληθωρισμού και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης αναμένεται να φανεί την επόμενη χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT