Καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, απελευθερώνονται πλήρως οι προσφορές

Καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, απελευθερώνονται πλήρως οι προσφορές

Την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ενός θεσμού που ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε ευμενώς από το λιανεμπόριο, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ενός θεσμού που ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε ευμενώς από το λιανεμπόριο, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή. Ταυτόχρονα καταργούνται και οι όποιοι ποσοτικοί περιορισμοί υπήρχαν ακόμη στο καθεστώς των προσφορών, καθώς οι χρονικοί είχαν καταργηθεί με προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις. Με το ίδιο νομοσχέδιο προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι πληθωριστικές πιέσεις οι δημόσιες συμβάσεις, καθώς προβλέπεται ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμών.

Εννέα χρόνια λοιπόν μετά τη θέσπιση των ενδιάμεσων εκπτώσεων με τον νόμο 4177/2013 που προέβλεπε αρχικά την πραγματοποίηση εκπτώσεων το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, για να αυξηθεί στη συνέχεια η διάρκειά τους σε δεκαπενθήμερη, ο εν λόγω θεσμός καταργείται με το άρθρο 6 του νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα αίρεται η απαγόρευση που προέβλεπε ότι προσφορές, εκτός των εκπτωτικών περιόδων, επιτρέπονται σε ποσότητα έως 50% των ειδών που διατίθενται από το κατάστημα. Eτσι, πλέον οι προσφορές απελευθερώνονται πλήρως, υπό την έννοια ότι όχι μόνο θα επιτρέπεται να γίνονται όλο τον χρόνο και για όσες ημέρες επιθυμεί ο λιανέμπορος (με άλλο νόμο φέτος του υπουργείου Ανάπτυξης καταργήθηκε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων ή συγκεκριμένης κατηγορίας μέσα σε ένα κατάστημα δεν μπορούσαν να υπερβαίνουν τις δέκα συνεχόμενες ημέρες), αλλά ακόμη και για όλα τα είδη που διατίθενται από το κατάστημα.

Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί εξάλλου ρήτρα αναπροσαρμογής τιμών στις δημόσιες συμβάσεις προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη και οι ανατιμήσεις. Η αναπροσαρμοσμένη τιμή προκύπτει ως εξής: η τιμή της προσφοράς πολλαπλασιάζεται με το άθροισμα της μονάδας με τον δείκτη τιμών καταναλωτή της κατηγορίας στην οποία υπάγονται τα αγαθά σε ετήσια βάση για τον μήνα που προηγείται του χρόνου παράδοσης των αγαθών. Η αναπροσαρμογή της τιμής, πάντως, δεν εφαρμόζεται πάντα, αλλά πρέπει να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις: να έχουν παρέλθει 12 μήνες τουλάχιστον από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της προσφοράς που καθορίζεται στα έγγραφα της σύμβασης, ο ΔΤΚ να είναι μικρότερος του -1% και μεγαλύτερος του 3% και η αναθέτουσα αρχή διαθέτει τις απαραίτητες πιστώσεις για την εφαρμογή της αναπροσαρμοσμένης τιμής.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ρήτρα αναπροσαρμογής τιμών στις δημόσιες συμβάσεις, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη και οι ανατιμήσεις.

Aλλες σημαντικές διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης είναι οι ακόλουθες:

– Διευκρινίζεται ότι υποχρέωση δημοσίευσης ετήσιων οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ έχουν από την κατηγορία των πολύ μικρών επιχειρήσεων οι ετερόρρυθμες, οι ομόρρυθμες καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις.

– Παρατείνονται οι ημερομηνίες λήξης της ισχύος των πιστωτικών σημειωμάτων που έχουν εκδοθεί από τουριστικές επιχειρήσεις αντί της επιστροφής χρημάτων που έχουν καταβληθεί ως προκαταβολή, εγγύηση, κ.λπ. για την εκτέλεση της σύμβασης, στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση ρυθμίσεων περί καταγγελίας συμβάσεων μεταξύ τουριστικών επιχειρήσεων και των πελατών τους για την παροχή τουριστικών υπηρεσιών, μεμονωμένα ή με τη μορφή οργανωμένου ταξιδιού (πακέτου), κατά το οριζόμενο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα τα πιστωτικά σημειώματα των οποίων η ισχύς έληξε στις 30/6/2022 παρατείνονται μέχρι τις 31/12/2022.

– Ο έλεγχος των δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας των επιχειρήσεων, δαπάνες που φορολογούνται διαφορετικά, θα γίνεται υποχρεωτικά από ορκωτή ελεγκτή – λογιστή/ελεγκτική εταιρεία για ποσά άνω των 60.000 ευρώ, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία. Μέχρι σήμερα τα σχετικά αιτήματα καλείται να ελέγχει και να πιστοποιεί η Γενική Γραμματεία Eρευνας και Τεχνολογίας. Μάλιστα για το φορολογικό έτος 2021 οι εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών θα γίνονται δεκτές από τη ΓΓΕΤ μέχρι τις 30/9/2022.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT