Παραμένει υψηλή η ζήτηση για εξοχικά από ξένους αγοραστές

Παραμένει υψηλή η ζήτηση για εξοχικά από ξένους αγοραστές

Αυξημένη ζήτηση για εξοχικές κατοικίες, η οποία μάλιστα σε αρκετές περιοχές θα ενισχυθεί λόγω και των πολλών έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, προβλέπει νέα πανελλαδική έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX Ελλάς

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένη ζήτηση για εξοχικές κατοικίες, η οποία μάλιστα σε αρκετές περιοχές θα ενισχυθεί λόγω και των πολλών έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, προβλέπει νέα πανελλαδική έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX Ελλάς. Σύμφωνα με αυτήν μάλιστα, η ζήτηση μοιάζει να μην έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα ούτε από τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά ούτε και από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ειδικότερα, από τα 76 μεσιτικά γραφεία με πάνω από 1.000 συμβούλους της εταιρείας, το 61% ανέφερε ότι η ζήτηση για εξοχικά δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά, ενώ το 39% (κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα) υπογράμμισε ότι η ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά για ενοικίαση επιπλωμένων διαμερισμάτων στα κέντρα των πόλεων, όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την εταιρεία, πολλοί άνθρωποι από τη Β. Ευρώπη αναφέρουν ότι σχεδιάζουν να μετακομίσουν μόνιμα στην Ελλάδα μόλις βγουν στη σύνταξη. Παράλληλα, σύμφωνα με τη RE/MAX, «η ισχυροποίηση της ζήτησης για ελληνικά εξοχικά δείχνει φέτος να ευνοείται και από τις πολύ καλές επιδόσεις που διαγράφει ο τουρισμός, αλλά και τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές από άλλους μεσογειακούς ή ευρωπαϊκούς προορισμούς».

Πολλοί Bορειοευρωπαίοι βλέπουν θετικά τη μετακόμισή τους στην Ελλάδα όταν βγουν στη σύνταξη.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία της εταιρείας, η Μύκονος αναδεικνύεται στην τουριστική περιοχή με τις υψηλότερες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικίας (7.250 ευρώ/τ.μ.). Ακολουθούν η Πάρος και η Σαντορίνη με μέση ζητούμενη τιμή 3.450 ευρώ/τ.μ. και 3.250 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Οσον αφορά το Ιόνιο, η Κέρκυρα (1.800 έως 2.500 ευρώ/τ.μ.), η Κεφαλονιά (1.500 έως 2.600 ευρώ/τ.μ.) και η Λευκάδα (1.700 έως 2.150 ευρώ/τ.μ.) κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα ως προς τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών, ενώ σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, που αποτελούν εξίσου τουριστικό πόλο έλξης, όπως είναι η Χαλκιδική, ο Βόλος και η Καλαμάτα, οι τιμές πώλησης των ακινήτων διαμορφώνονται σε 1.583 ευρώ/τ.μ., 1.700 ευρώ/τ.μ. και 1.950 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

Μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την απόκτηση εξοχικών στην Ελλάδα, η RE/MAX προχωράει σε μια διαφοροποίηση μεταξύ της βόρειας και της νότιας Ελλάδας. Ετσι, στο βόρειο τμήμα της χώρας το ενδιαφέρον προκύπτει από Γερμανούς (μεταξύ των οποίων και πολλοί Ελληνες ομογενείς), Σέρβους, Βούλγαρους, Ρουμάνους και Αλβανούς. Αντίστοιχα, στη νότια Ελλάδα μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκύπτει, κατά σειρά, από αγοραστές από το Ισραήλ, την Κίνα, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τον Λίβανο. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το 54% των πωλήσεων αφορά Ελληνες αγοραστές και το 46% ξένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT