Νέα πλατφόρμα για πρόσβαση των μικρομεσαίων σε δανεισμό

Νέα πλατφόρμα για πρόσβαση των μικρομεσαίων σε δανεισμό

Η υπηρεσία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα είναι έτοιμη τον Νοέμβριο

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ενίσχυση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην τραπεζική χρηματοδότηση στοχεύει η νέα πλατφόρμα που σχεδιάζει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), μέσω της οποίας όσες ΜμΕ θέλουν να δανειοδοτηθούν θα «συστήνονται» υποβάλλοντας αίτηση για δανεισμό.

Η νέα πλατφόρμα θα αξιοποιεί την υπηρεσία «Γνώρισε τον πελάτη σου» (Know Your Customer – KYC), μέσω της οποίας η ΕΑΤ θα ελέγχει το αξιόχρεο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διασταυρώνοντας με την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τον «Τειρεσία» εάν έχουν οφειλές προς το Δημόσιο ή τις τράπεζες και τα funds, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν το αίτημα προς χρηματοδότηση προσκρούει κατά το αρχικό στάδιο της αξιολόγησής τους. Στόχος, όπως τον περιέγραψε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσιάστηκε η δραστηριότητα της ΕΑΤ τα τελευταία τρία κρίσιμα χρόνια, να διευρυνθεί ο κύκλος των επιχειρήσεων που θα αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό από τις 40.000, που είναι σήμερα, σταδιακά στις 100.000. «Δυστυχώς οι τράπεζες είναι το μόνο κανάλι διανομής χρηματοδοτικών προϊόντων», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης, και το «να διπλασιάσουμε τον δυνητικό αριθμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί τεράστιο βήμα που πρέπει να επιτύχουμε».

Τα τελευταία δύο χρόνια η Τράπεζα έχει χορηγήσει περισσότερα από 8,6 δισ. ευρώ με περισσότερα από 41.000 νέα δάνεια.

Την ανάγκη αναβάθμισης του θεσμικού ρόλου της ΕΑΤ στα πρότυπα των μεγάλων αναπτυξιακών τραπεζών επισήμανε σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ενώ η διοίκηση της Τράπεζας ανέλυσε τον σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια, που περιλαμβάνει τη λειτουργία της ως fintech οργανισμού, την απευθείας πρόσβαση σε πόρους της Ε.Ε., τη συνεργασία με οργανισμούς όπως η ΕΤΕπ για τη δημιουργία mezzanine δανειακών προϊόντων, και τη δημιουργία στοχευμένων παρεμβάσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και την πράσινη οικονομία. Η Τράπεζα σχεδιάζει νέα εργαλεία με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της αγοράς, που υπολογίζεται σε 17 δισ. ευρώ με βάση πρόσφατη μελέτη της Oliver Wyman.

Αναφερόμενη στην υπηρεσία KYC, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤ Αθηνά Χατζηπέτρου εξήγησε ότι θα είναι έτοιμη τον Νοέμβριο και –σε πρώτη φάση– θα επιτρέψει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα προγράμματα της Τράπεζας, που αποτέλεσαν βασικό μοχλό στήριξης της οικονομίας καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η επικεφαλής της ΕΑΤ, «τα τελευταία δύο χρόνια η Τράπεζα έχει χορηγήσει περισσότερα από 8,6 δισ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της αγοράς με περισσότερα από 41.000 νέα δάνεια, ενώ έχει στηρίξει τη δημιουργία πάνω από 18.600 νέων θέσεων εργασίας».

Εμφαση θα δοθεί σε τομείς που οι παραδοσιακές μορφές χρηματοδότησης «αποτυγχάνουν», βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στη διαμόρφωση ειδικών πολιτικών από την πλευρά της πολιτείας. «Η υπηρεσία know your customer θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά από το γκισέ των τραπεζών και να καταλάβουμε το πρόβλημα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΤ Παντελής Τζωρτζάκης, καθώς όπως εξήγησε έως τώρα η Τράπεζα δεν είχε γνώση για το πόσες αιτήσεις απορρίφθηκαν από την πλευρά των εμπορικών τραπεζών για δανειοδότηση μέσω των προγραμμάτων που προώθησε η ΕΑΤ τα τελευταία δύο χρόνια. Ο έλεγχος της Τράπεζας αφορούσε την επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων σε σχέση με την υπέρβαση του ορίου περί κρατικών ενισχύσεων και η εγκρισιμότητα των αιτήσεων έφτασε το 100%, ενώ οι αθετήσεις, δηλαδή το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι σε μηδενικά επίπεδα. Εντούτοις, όπως ανέλυσε η κ. Χατζηπέτρου, το χρηματοδοτικό κενό της οικονομίας παραμένει, ειδικά στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και από την πλευρά της Τράπεζας δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν περάσει από τις τράπεζες υποβάλλοντας αίτημα για χρηματοδότηση, ενώ όπως επισήμανε πολλές είναι οι επιχειρήσεις που δεν κάνουν καν αίτημα γνωρίζοντας ότι θα απορριφθούν. Η δυνατότητα υποβολής αίτησης σε έναν κόμβο, έτσι ώστε το αίτημα να φθάνει ταυτόχρονα σε όλες τις τράπεζες, θα ανοίξει τη βεντάλια του δανεισμού ακόμη και για επιχειρήσεις που λόγω γεωγραφικής εντοπιότητας έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε πάνω από μία τράπεζες, εντείνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των εμπορικών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT