Να επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα το συντομότερο δυνατό

Να επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα το συντομότερο δυνατό

Αν ξεφύγουμε, θα έχουμε πρόβλημα, τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλύτερα από τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος εξελίσσεται η φετινή χρονιά για την ελληνική οικονομία, χάρη στις πολύ καλές επιδόσεις του τουρισμού, με τα έσοδα να αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμα και το ρεκόρ του 2019, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, προαναγγέλλοντας αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη φέτος. Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό μεσοπρόθεσμα να επιστρέψει η Ελλάδα στα δημοσιονομικά πλεονάσματα, ενώ πρόσθεσε πως η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας είναι στο χέρι της χώρας. Οσον αφορά την πορεία των επιτοκίων, ο Ελληνας τραπεζίτης εμφανίστηκε καθησυχαστικός εκτιμώντας πως δεν θα αυξηθούν πολύ.

Η ΤτΕ έχει τοποθετήσει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος στο 3,2%, ωστόσο, όταν έγινε η πρόβλεψη, η υπόθεση ήταν ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα φτάσουν το 80% του 2019. «Απ’ ό,τι φαίνεται θα ξεπεράσουν ίσως και σημαντικά το 100%», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως υπογράμμισε τις ανησυχίες του για την ενεργειακή κρίση, επισημαίνοντας πως είναι βέβαιο ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για όλη την Ευρώπη. Η παγκόσμια οικονομία δέχτηκε δύο κλυδωνισμούς σημαντικούς από την πλευρά της προσφοράς, σημείωσε. Ο πρώτος ήταν η πανδημία και ο δεύτερος είναι ο πόλεμος και η σημασία που έχει για τον κόσμο η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. «Το 80% του πληθωρισμού στη χώρα μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι εξωγενής πληθωρισμός και οφείλεται στην ενέργεια και στις τιμές των τροφίμων που είναι απότοκα του πολέμου στην Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, όπως τόνισε, εάν η Ρωσία μηδενίσει τις εξαγωγές, θα συνεχίσουμε να έχουμε και υψηλότερο πληθωρισμό και μεγάλη επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη, και παρότι θα αποφευχθεί η ύφεση το 2023, ο ρυθμός ανάπτυξης θα πλησιάσει πολύ κοντά στο μηδέν.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον η ελληνική κυβέρνηση έχει προσφέρει σημαντικά μέτρα στήριξης, ωστόσο είναι κρίσιμο να μην ξεπεραστούν ορισμένα όρια. «Η κυβέρνηση έδωσε για την πανδημία περίπου 40 δισ. ευρώ, ενώ τόσο περίπου αυξήθηκε το δημόσιο χρέος. Δίνει επίσης τώρα επιδοτήσεις για να καλύψει τους αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, άρα νομίζω ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό», είπε. Ωστόσο υπογράμμισε πως «θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να επανέλθουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα πρέπει να είναι ικανά για να πληρώνουν τους τόκους του δημοσίου χρέους, οι οποίοι είναι περίπου 2,2% του ΑΕΠ. Αρα θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να επιστρέψουμε σε μια δημοσιονομική ισορροπία». Θα είναι πολύ χειρότερα εάν ξεφύγει η κατάσταση δημοσιονομικά, όπως είπε. «Βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία. Μόλις παραιτήθηκε ο Ντράγκι, αυξήθηκαν στα spreads».

Χρειάζονται ισχυρές κυβερνήσεις, για να λαμβάνουν μέτρα όταν χρειάζεται, υπογραμίζει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Αν και δεν προβλέπει τέτοιο κίνδυνο για την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι το δίδαγμα από την Ιταλία είναι ότι χρειάζονται ισχυρές κυβερνήσεις, για να λαμβάνουν μέτρα όταν χρειάζεται. «Δεν ευδοκιμούν οι κυβερνήσεις τεχνοκρατών ή κυβερνήσεις με τεχνοκράτες πρωθυπουργούς. Θα πρέπει να υπάρχουν πολιτικές κυβερνήσεις με ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες για να μπορούν να παίρνουν μέτρα», τόνισε.

Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε πως ο εθνικός στόχος της επενδυτικής βαθμίδας είναι απόλυτος και για να τον επιτύχουμε χρειάζεται δημοσιονομική προσοχή και μεταρρυθμίσεις. «Αρα, λοιπόν, είναι στο χέρι μας να επιτύχουμε την επενδυτική βαθμίδα», σημείωσε, κάτι που δεν θα έχει οφέλη μόνο στα ομόλογα, αλλά θα εισρεύσουν στην Ελλάδα πολλά επενδυτικά κεφάλαια, διότι πολλοί επενδυτικοί οργανισμοί έχουν περιορισμό στο να επενδύουν σε χώρες που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα.

Σχολιάζοντας την πορεία των επιτοκίων, έπειτα και από την επιθετική αύξηση της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι δεν θα αυξηθούν πολύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT