«Ξεπαγώνουν» οι πλειστηριασμοί της εφορίας έπειτα από τρία έτη

«Ξεπαγώνουν» οι πλειστηριασμοί της εφορίας έπειτα από τρία έτη

Aκίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βγαίνουν στο σφυρί στις 19 Σεπτεμβρίου

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ξεπαγώνουν» οι πλειστηριασμοί για φυσικά και νομικά πρόσωπα από τις 19 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, τη συγκεκριμένη ημέρα θα βγουν στο σφυρί δύο οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη και ένα διαμέρισμα, μία κατοικία στο Καστρί και μία μεζονέτα στην Κηφισιά, ενώ το πρόγραμμα του Δημοσίου συνεχίζεται, καθώς έχουν αναρτηθεί και οι πλειστηριασμοί του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, η λίστα με τους πλειστηριασμούς μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου θα εμπλουτιστεί περαιτέρω και σύντομα θα προστεθούν και άλλα ακίνητα τα οποία δεν αφορούν πρώτη κατοικία.

Ουσιαστικά η ΑΑΔΕ, με στόχο να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, ενεργοποιεί το μέτρο των πλειστηριασμών που είχε «παγώσει» από τις 10 Ιουλίου 2019 για φυσικά πρόσωπα και τις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 για νομικά πρόσωπα. Αυτό που επιχειρούν από τη φορολογική διοίκηση είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη να εισπράττονται όσο το δυνατόν ταχύτερα και σε κάθε περίπτωση να μην ξεπερνούν την πενταετία. Στατιστικά της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι τα χρέη άνω της πενταετίας έχουν μικρό αριθμό εισπραξιμότητας, ενώ πάνω από τη δεκαετία η είσπραξη της οφειλής είναι σχεδόν ανέφικτη.

Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας εφορίας, τα εξής μέτρα:

α) Κατάσχεση κινητών είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων γενικώς του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου.

β) Κατάσχεση ακινήτων. Εκτός των ανωτέρω, είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η λήψη εις βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.

Ωστόσο, πριν από τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου.

Θα εκπλειστηριαστούν δύο οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη και ένα διαμέρισμα, μία κατοικία στο Καστρί και μία μεζονέτα στην Κηφισιά.

Σημειώνεται ότι από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου.

• Πότε βγαίνει ακίνητο σε πλειστηριασμό

Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος. Πάντως, με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών μπορεί να επιτευχθεί ακύρωση του πλειστηριασμού. Σημειώνεται ότι δεν γίνεται κατάσχεση ακινήτων καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής κ.λπ.) συνολικού ποσού 500 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων.

Οι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της φορολογικής διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνον ο λογαριασμός αυτός.

Με πρόσφατη διάταξη που ψηφίσθηκε από τη Βουλή ορίζεται ότι η εφορία δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις αντικειμένων και περιουσιακών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειας του οφειλέτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT