Η αύξηση συντάξεων από το 2023 μπορεί να αγγίξει το 7%

Η αύξηση συντάξεων από το 2023 μπορεί να αγγίξει το 7%

Τα μέτρα που αφορούν τις αυξήσεις στο εισόδημα των συνταξιούχων και θα εξειδικευθούν στη Διεθνή Eκθεση Θεσσαλονίκης θα έχουν ίσως το μεγαλύτερο δημοσιονομικό βάρος σε σχέση με τα υπόλοιπα μέτρα, αν εξαιρέσει κανείς αυτά για τη στήριξη των νοικοκυριών σχετικά με το κόστος της ενέργειας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέτρα που αφορούν τις αυξήσεις στο εισόδημα των συνταξιούχων και θα εξειδικευθούν στη Διεθνή Eκθεση Θεσσαλονίκης θα έχουν ίσως το μεγαλύτερο δημοσιονομικό βάρος σε σχέση με τα υπόλοιπα μέτρα, αν εξαιρέσει κανείς αυτά για τη στήριξη των νοικοκυριών σχετικά με το κόστος της ενέργειας. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, επαναλαμβάνοντας ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι «σημαντικές». Συμπλήρωσε, δε, ότι τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού βάρους στα νοικοκυριά αφορούν και τους συνταξιούχους, αφού είναι οριζόντια.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα διάφορα σενάρια που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο, και με δεδομένο ότι ο νόμος ορίζει πως η αύξηση καθορίζεται με βάση την πορεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, δεν αποκλείεται η αύξηση στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2023 να αγγίξει και το 7%. Παράλληλα, βέβαια, θα υπάρξει και η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ θα δοθεί σε μια σημαντική μερίδα συνταξιούχων η τέταρτη δόση των αναδρομικών, από τον επανυπολογισμό των συντάξεων με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης. «Θα υπάρξουν κάποιοι οι οποίοι θα έχουν κέρδος και από την αύξηση των συντάξεων και από τον επανυπολογισμό και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας χθες στο Open TV.

Επιπλέον όφελος για τους συνταξιούχους από κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, τέταρτο γύρο αναδρομικών και επανυπολογισμό συντάξεων.

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας δεν απέκλεισε –χωρίς να το επιβεβαιώσει κιόλας– το ενδεχόμενο ενός έκτακτου βοηθήματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους (πολλοί από τους οποίους δεν θα λάβουν και αυξήσεις λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς), αντίστοιχου με αυτά που δόθηκαν το Πάσχα και τα προηγούμενα Χριστούγεννα.

Από τα πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, περίπου 850.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν πραγματικές αυξήσεις, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός έχουν εισόδημα από συντάξεις που δεν υπερβαίνει τα 800 ευρώ μεικτά και δεν καρπώνονται καμία από τις εισοδηματικές ενισχύσεις. Εχουν προσωπική διαφορά, άρα δεν θα λάβουν πραγματικές αυξήσεις, έχουν κύρια σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ και δεν έλαβαν το 2020 αναδρομικά, δεν θα λάβουν αναδρομικά από τις επικουρικές –όσοι δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη– και δεν τους αφορά η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT