Ο Καναδάς δεν θα εξάγει LNG στη Γερμανία, στο τραπέζι και ο Nord Stream 2

Ο Καναδάς δεν θα εξάγει LNG στη Γερμανία, στο τραπέζι και ο Nord Stream 2

Καθώς εξανεμίζονται οι ελπίδες της Γερμανίας να διασφαλίσει εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τον Καναδά, η κυβέρνηση Ολαφ Σολτς αναζητεί εναλλακτικούς προμηθευτές σε κάθε κατεύθυνση

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς εξανεμίζονται οι ελπίδες της Γερμανίας να διασφαλίσει εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τον Καναδά, η κυβέρνηση Ολαφ Σολτς αναζητεί εναλλακτικούς προμηθευτές σε κάθε κατεύθυνση. Η ενεργειακή προσέγγιση ανάμεσα στη Γερμανία και στον Καναδά επικεντρώνεται στις εξαγωγές υδρογόνου και, σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο, το Βερολίνο επενδύει στο πράσινο υδρογόνο που παράγεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ετσι, μέλη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών θέτουν θέμα λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2, που έκλεισε δύο ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προτού ακόμη λειτουργήσει.

Το Βερολίνο αναζητεί εναλλακτικούς προ- μηθευτές και επισπεύδει την κατασκευή τερματικών σταθμών για εισαγωγές LNG.

Την απροθυμία του Καναδά να αναλάβει την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών για τις εξαγωγές LNG προς την Ευρώπη κατέστησε σαφή ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τριντό, όταν επικαλέστηκε τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα κοιτάσματα και στα λιμάνια στην ακτή του Ατλαντικού. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «εξετάζουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για να δούμε αν θα είναι κερδοφόρο να εξάγουμε LNG απευθείας στην Ευρώπη». Από την πλευρά του, ο κ. Σολτς τόνισε πως η Γερμανία επισπεύδει την κατασκευή των απαιτούμενων λιμενικών υποδομών και αγωγών φυσικού αερίου στην προσπάθειά της να ενισχύσει τις εισαγωγές LNG καθώς επιδιώκει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο. Η Γερμανία βασίζεται εδώ και δεκαετίες στο ρωσικό φυσικό αέριο και δεν έχει αναπτύξει τις υποδομές που θα απαιτηθούν για τη στροφή της σε άλλους ενεργειακούς πόρους. Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, πάντως, και με τη Ρωσία να κλείνει την παροχή αερίου επικαλούμενη κάθε είδους προφάσεις, το Βερολίνο προωθεί τώρα με συνοπτικές διαδικασίες την κατασκευή τερματικών σταθμών για εισαγωγές LNG. Δύο πλωτές εγκαταστάσεις αναμένεται να είναι έτοιμες στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Στο μεταξύ, αποδεικνύονται περίπλοκες έως ατελέσφορες και οι επαφές του Βερολίνου με άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Οι διαπραγματεύσεις με το Κατάρ, για παράδειγμα, έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο εξαγωγείς LNG, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολες καθώς πηγές της γερμανικής κυβέρνησης που μίλησαν σε διεθνή ΜΜΕ σε καθεστώς ανωνυμίας δήλωσαν πως η αραβική χώρα «παίζει σκληρό παιχνίδι» σε ό,τι αφορά τις τιμές και τη διάρκεια των υπό διαπραγμάτευση συμβολαίων με γερμανικές εταιρείες. Ετσι, ο Βόλφγκανγκ Κιουμπίτσκι, μέλος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, έθεσε θέμα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ότι πρέπει να ανοίξει ο αγωγός Nord Stream 2 καθώς επισήμανε ότι «η Γερμανία λαμβάνει έτσι κι αλλιώς φυσικό αέριο από τη Ρωσία». Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «δεν είναι παρά απλούστατα ένας άλλος αγωγός και αν παίρνουμε από τον Nord Stream 2 αέριο δεν είναι πιο ανήθικο από όσο όταν παίρνουμε από τον Nord Stream 1». Ηταν ο πρώτος Γερμανός πολιτικός που έθεσε το ζήτημα και παρά τις πρώτες αντιδράσεις από μέλη του κόμματός του, το θέμα αρχίζει να εξετάζεται εκτεταμένα στη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT