Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 5,7% φέτος βλέπει η UBS

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 5,7% φέτος βλέπει η UBS

Σε σημαντική αναβάθμιση της εκτίμησης για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 προχώρησε η UBS, αναμένοντας πλέον ότι θα «τρέξει» με ρυθμούς της τάξης του 5,7%, από 4% που ανέμενε πριν, χάρη κυρίως στη δυναμική συμβολή του τουρισμού, ο οποίος θα απογειωθεί φέτος καταγράφοντας έσοδα-ρεκόρ της τάξης των 20 δισ. ευρώ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σημαντική αναβάθμιση της εκτίμησης για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 προχώρησε η UBS, αναμένοντας πλέον ότι θα «τρέξει» με ρυθμούς της τάξης του 5,7%, από 4% που ανέμενε πριν, χάρη κυρίως στη δυναμική συμβολή του τουρισμού, ο οποίος θα απογειωθεί φέτος καταγράφοντας έσοδα-ρεκόρ της τάξης των 20 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, η ελβετική τράπεζα επισημαίνει τους τέσσερις παράγοντες που την οδήγησαν να ανεβάσει τον πήχυ για το φετινό ΑΕΠ της Ελλάδας.

Πρώτος «μοχλός» είναι το ισχυρό ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου το οποίο αυξήθηκε κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση και 7% ετησίως, με αποτέλεσμα τη μεταφορά ανάπτυξης ύψους 450 μονάδων βάσης στο 2022.

Δεύτερος και σημαντικότερος παράγοντας, ο οποίος έκανε τη UBS πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είναι οι εκπληκτικές επιδόσεις που αναμένεται να καταγράψει ο τουρισμός, με τα έσοδα να αγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ το 2022 έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 15 δισ. και 10,5 δισ. ευρώ πέρυσι, «νικώντας» το ρεκόρ του 2019 των 18 δισ. ευρώ.

Τρίτος «οδηγός» της ισχυρής ανάπτυξης φέτος είναι οι ενδείξεις για δυναμική επίδοση της πορείας του ΑΕΠ και το β΄ τρίμηνο. Δεδομένου ότι τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 330% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο και σε συνδυασμό με την αύξηση 31% σε ετήσια βάση στα φορολογικά έσοδα το ίδιο διάστημα, η αύξηση του ΑΕΠ φαίνεται ότι παρέμεινε ισχυρή, με τη UBS να εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 6,6% σε ετήσια βάση.

Αναθεωρεί την πρόβλεψή της από το 4% λόγω της πολύ καλής απόδοσης του τουρισμού, με αναμενό- μενα έσοδα 20 δισ.

Τέλος, «κλειδί» για την ανάπτυξη είναι και η ξεκάθαρη ανάκαμψη του δανεισμού των επιχειρήσεων, χάρη και στα κεφάλαια που εισρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πάντως η ελβετική τράπεζα υπογραμμίζει πως η ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, σημειώνοντας πως η σταδιακή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και η πιθανή διατάραξη των ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη αποτελούν βασικούς κινδύνους για τις προοπτικές της ανάπτυξης. Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν μόνο το 9% της συνολικής χρήσης ενέργειας στην Ελλάδα, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη ικανότητα υποκατάστασής του. Επιπλέον, η Ελλάδα διαθέτει τερματικό σταθμό LNG (Ρεβυθούσα), ο οποίος ήδη παραλαμβάνει LNG από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

Η UBS επισημαίνει παράλληλα πως ο μέσος πληθωρισμός στην Ελλάδα θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει το 9% το 2022, ενώ εκτιμά ότι οι αυξήσεις των μισθών είναι απίθανο να αντισταθμίσουν πλήρως την αύξηση του πληθωρισμού από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, ακόμη κι αν ληφθούν υπόψη τα κέρδη των θέσεων εργασίας.

Ωστόσο θεωρεί ότι υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που στηρίζουν τα οικονομικά των νοικοκυριών. Πρώτον, η κυβέρνηση αναμένεται να δαπανήσει 6 δισ. ευρώ για ενεργειακή επιδότηση το 2022 (3% του ΑΕΠ), με πιθανώς περισσότερη στήριξη να ανακοινώνεται από τον πρωθυπουργό κατά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (αν και ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος είναι πιθανό να είναι περίπου 1% του ΑΕΠ το 2022). Δεύτερον, σε σύγκριση με το τέλος του 2019 οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 20 δισ. ευρώ ή περίπου 10% του ΑΕΠ, παρέχοντας στήριξη στις αποταμιεύσεις.

Λόγω του ισχυρότερου 2022, η UBS σημειώνει πάντως πως αναθεωρεί χαμηλότερα την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2023 σε 4% από 4,7% προηγουμένως.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT