Πρώτη σε δαπάνες κατά της ενεργειακής ακρίβειας η Ελλάδα

Πρώτη σε δαπάνες κατά της ενεργειακής ακρίβειας η Ελλάδα

Tην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, καταλαμβάνει η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου Bruegel που δημοσιοποίησε χθες το πρακτορείο Bloomberg

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, καταλαμβάνει η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου Bruegel που δημοσιοποίησε το πρακτορείο Bloomberg.

Συγκεκριμένα, τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της Ελλάδας από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούλιο φθάνουν τα 6,8 δισ. ευρώ ή 3,7% του ελληνικού ΑΕΠ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Λιθουανία με δαπάνες ίσες με το 3,6% του ΑΕΠ της και ακολουθεί η Ιταλία με 2,8% του ΑΕΠ της.

Στα μέτρα που υπολογίζει το Bruegel περιλαμβάνονται αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο για τη στήριξη των τιμολογίων του ρεύματος έως το τέλος του χρόνου, αλλά δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί στο σύνολό τους. Ωστόσο, εν τω μεταξύ ο προϋπολογισμός των εν λόγω μέτρων έχει αναθεωρηθεί δραστικά προς τα πάνω λόγω της ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου. Επομένως, ο τελικός λογαριασμός αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερος.

Το ποσό, πάντως, των 6,8 δισ. ευρώ είναι κοντά σε εκείνο που ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το κόστος των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα φθάσει φέτος τα 6 δισ. ευρώ.

Πρώτη σε δαπάνες κατά της ενεργειακής ακρίβειας η Ελλάδα-1

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούλιο τα μέτρα στήριξης φθάνουν τα 6,8 δισ. ευρώ ή 3,7% του ελληνικού ΑΕΠ.

Η Ελλάδα, αν και βγήκε μόλις το 2018 από μια πρωτοφανή κρίση χρέους και έχει με διαφορά το υψηλότερο χρέος στην Ε.Ε., υπήρξε επίσης γενναιόδωρη στα μέτρα στήριξης κατά του κορωνοϊού, καταλαμβάνοντας μία από τις υψηλότερες θέσεις από πλευράς κατά κεφαλήν δαπάνης. Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι συνολικά η χώρα έχει δαπανήσει για τις δύο κρίσεις, υγειονομική και ενεργειακή, περί τα 50 δισ. ευρώ.

Συνολικά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δαπανήσει περίπου 280 δισ. ευρώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με το Bruegel.

Παρά το μεγάλο ποσό, όμως, το μέλλον δεν προοιωνίζεται ανέφελο. Οπως σημειώνει σε δήλωσή του στο Bloomberg o Τζιοβάνι Σγκαραβάτι, ένας εκ των τριών αναλυτών της σχετικής μελέτης του Bruegel, «οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εργαστούν έχοντας στον νου την υπόθεση του χειρότερου σεναρίου, ότι δηλαδή δεν θα υποχωρήσουν ούτε μετά τον χειμώνα». «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση της ενεργειακής ζήτησης, όπου είναι εφικτό», συνιστά ο κ. Σγκαραβάτι.

Ανάλογη άποψη είχε διατυπώσει πρόσφατα και το ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επιτρέψουν στις υψηλότερες τιμές να ασκήσουν πίεση στους καταναλωτές για να μειώσουν την κατανάλωση.

«Η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί στους αυξημένους λογαριασμούς για τα ορυκτά καύσιμα», ανέφεραν οικονομολόγοι του Ταμείου στις αρχές του μήνα. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να αφήσουν το αυξημένο κόστος της ενέργειας να μεταβιβαστεί στον τελικό καταναλωτή, ώστε να ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας και τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Πρέπει να καταργηθούν τα οριζόντια μέτρα, όπως είναι οι έλεγχοι των τιμών, και οι πολιτικές παρεμβάσεις να είναι στοχευμένες, όπως, για παράδειγμα, τα επιδόματα στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που υποφέρουν περισσότερο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT