Πιο ανθεκτική η Ελλάδα από τη Γερμανία σε ένα χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο

Πιο ανθεκτική η Ελλάδα από τη Γερμανία σε ένα χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο

Πιο ανθεκτική σε σχέση με άλλες μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης είναι η Ελλάδα σε μια πλήρη διακοπή των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου, εκτιμά η Fitch Ratings

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο ανθεκτική σε σχέση με άλλες μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης είναι η Ελλάδα σε μια πλήρη διακοπή των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου, εκτιμά η Fitch Ratings.

Οπως προειδοποιεί σε νέα της έκθεση, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη μείωση της εξάρτησής τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά παραμένουν έντονα εκτεθειμένες σε ένα σενάριο στο οποίο η Ρωσία θα διέκοπτε πλήρως τον εφοδιασμό.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει ο οίκος, οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν γρήγορα την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις πρόσφατες διακοπές του εφοδιασμού μέσω του Nord Stream 1 να υπογραμμίζουν τις ανησυχίες ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου ως πολιτικό εργαλείο.

Οι συνεχιζόμενες διακοπές των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα εμποδίσουν ωστόσο την ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να καλύψουν τις ανάγκες τους σε φυσικό αέριο κατά τη χειμερινή περίοδο, παρά τις προσπάθειες δημιουργίας αποθεμάτων και μείωσης της εξάρτησης, τονίζει η Fitch.

Επιπλέον, ο φετινός καύσωνας ασκεί πρόσθετη πίεση στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας εν μέσω χαμηλότερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές εκτός αερίου. Ηδη οι περιορισμοί της προσφοράς και των υποδομών σημαίνουν ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από τρία χρόνια για να αντισταθμιστεί η πλήρης απώλεια ρωσικού εφοδιασμού, όπως υπολογίζει η Fitch.

Η Ελλάδα και η Φινλανδία έχουν ένα ευρύτερο ενεργειακό μείγμα και πρόσβαση σε εναλλακτικές προμήθειες, σημειώνει η Fitch.

Η Αυστρία, η Γερμανία και η Ιταλία είναι οι πιο ευάλωτες χώρες στη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, εκτιμά ο οίκος.

Και αυτό γιατί η Αυστρία και η Γερμανία στερούνται βιώσιμων βραχυπρόθεσμων εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ενώ η Ιταλία διαθέτει περισσότερες βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές επιλογές προμήθειας φυσικού αερίου αλλά έχει ένα από τα υψηλότερα μερίδια φυσικού αερίου στο ενεργειακό της μείγμα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Η Ελλάδα και η Φινλανδία είναι επίσης ευάλωτες, αλλά πιο ανθεκτικές λόγω του ευρύτερου ενεργειακού μείγματος και της πρόσβασης σε εναλλακτικές προμήθειες.

Σε γενικές γραμμές, οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης εξαρτώνται λιγότερο από το ρωσικό αέριο από ό,τι οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με τις περισσότερες να έχουν χαμηλή έως μέτρια άμεση έκθεση. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη απόκλιση στη Δυτική Ευρώπη και η περιοχή στο σύνολό της θα αντιμετωπίσει σοβαρό μακροοικονομικό πρόβλημα εάν διακοπεί ο ρωσικός εφοδιασμός.

Παράλληλα, όπως προειδοποιεί η Fitch, η ενδεχόμενη επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών και ο υψηλός πληθωρισμός θα ασκούσε πρόσθετη πίεση στα δημόσια οικονομικά. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις αξιολογήσεις των κρατών, ιδιαίτερα όπου οι μετρήσεις πιστοληπτικής ικανότητας είναι αδύναμες σε σχέση με τις αξιολογήσεις άλλων χωρών της περιοχής.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT