Reimagine Tourism in Greece: «Εξωτερικά παραμένουμε στην παράδοση, το εσωτερικό αφήνεται στη φαντασία του αρχιτέκτονα»

Reimagine Tourism in Greece: «Εξωτερικά παραμένουμε στην παράδοση, το εσωτερικό αφήνεται στη φαντασία του αρχιτέκτονα»

Οι καθηγητές Γιάννης Αίσωπος, Πάνος Δραγώνας και Ανδρέας Κούρκουλας συζητούν για τον ρόλο της αρχιτεκτονικής ως ταυτότητας και ως τρόπου ζωής

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημοσιογράφος Ηλιάνα Μάγρα συντόνισε μια συζήτηση για τον ρόλο της αρχιτεκτονικής ως ταυτότητας και ως τρόπου ζωής, στο πλαίσιο της εναρκτήριας εκδήλωσης της πρωτοβουλίας «Reimagine Tourism in Greece» της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.  
 
Ο Γιάννης Αίσωπος, πρόεδρος και καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, παρατήρησε ότι, ειδικά οι Κυκλάδες, διαχωρίζονται σε εσωτερική και εξωτερική αρχιτεκτονική. «Εξωτερικά παραμένουμε στην παράδοση, ενώ το εσωτερικό αφήνεται στη φαντασία του αρχιτέκτονα».

Επίσης σημείωσε ότι το ζήτημα της θέας, της ευεξίας και κάποια ακόμα κλισέ υποβαθμίζουν το αρχιτεκτονικό προϊόν. Οπως είπε, «η αρχιτεκτονική έχει γίνει ένας φορέας που κουμπώνουν τα κλισέ» και αναρωτήθηκε αν μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα προϊόν που δεν θα αναπαράγει τον αστικό τρόπο ζωής.

Ο Πάνος Δραγώνας, αρχιτέκτονας και καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών, επέμεινε στο να είναι ξεκάθαρο το ζήτημα της αρχιτεκτονικής ταυτότητας.

«Οι τουριστικοί οικισμοί δεν είναι μόνο με την εικόνα, αλλά με ένα ολόκληρο πρόγραμμα, με τους ήχους, με τις μυρωδιές, με τα τζιτζίκια, αν θέλετε, αλλά και με ένα αφήγημα».

Τόνισε ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα της απόλαυσης που συμφέρει οικονομικά, αλλά οδηγεί σε κορεσμό και δεν αφήνει πιο ήπια μοντέλα αρχιτεκτονικής να ανθήσουν.

Ο Ανδρέας Κούρκουλας, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο, σημείωσε ότι ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και η διατήρηση του νησιωτικού οικοσυστήματος επηρεάστηκε από τη δεκαετία του ’60 και τον Άρη Κωνσταντινίδη και πρέπει πλέον να βάλουμε στην εξίσωση και τη νέα, σύγχρονη αρχιτεκτονική. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Η αρχιτεκτονική είναι μια σκηνογραφία μέσα στον χρόνο». Τόνισε ότι πρέπει να δούμε πώς θα αντέξει το έργο που στήνει ένας αρχιτέκτονας στον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT