Στη Βουλή, σε «δύο δόσεις», η δημόσια εγγραφή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Στη Βουλή, σε «δύο δόσεις», η δημόσια εγγραφή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Ψηφίζονται αλλαγές προκειμένου να μετατραπεί σε εισηγμένη

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ψήφιση από τη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα μίας κρίσιμης ρύθμισης και της τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης πιθανότατα αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την εισαγωγή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Και οι δύο νομοθετικές παρεμβάσεις είναι απαραίτητες προκειμένου η εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος να μπορέσει να συμμορφωθεί με την προβλεπόμενη νομοθεσία για τις εισηγμένες ανώνυμες εταιρίες.

Η πρώτη ρύθμιση που αναμένεται να έρθει με το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή το επόμενο διάστημα αφορά αφενός την δυνατότητα του Υπερταμείου – που θα διατηρήσει ποσοστό 25% μετά την εισαγωγή –  να προσυπογράφει αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της εταιρείας και αφετέρου την δυνατότητα του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρά στην παραχώρηση συμμετοχών του χωρίς την ανάγκη έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Και αυτό διότι η δημόσια εγγραφή δεν έχει συμβατικά κείμενα επί των οποίων θα πρέπει να αποφανθεί το κρατικό όργανο. Το αυτό ισχύει και για τις άλλες συμμετοχές του ΤΑΙΠΕΔ όπως το ποσοστό της HELLENIQ ENERGY.

Η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης πρέπει επίσης να ψηφιστεί από τη Βουλή προκειμένου να τροποποιήσει θέματα εταιρικής διακυβέρνησης μεταξύ των οποίων και τον ορισμό μελών του διοικητικού συμβουλίου ώστε να είναι κι αυτή συμβατή με το δίκαιο περί εισηγμένων εταιρειών.

Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και οι συνθήκες στην αγορά παραμείνουν ευνοϊκές οι δημόσια εγγραφή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024, όπως άλλωστε αποκάλυψε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg. Ο προγραμματισμός του τα είπε δεν έχει ως ημερομηνία – πιλότο τον Ιανουάριο του 2024. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει επιλέξει νωρίτερα φέτος ως σύμβουλους για την δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο Αθηνών ποσοστού 30% του μετοχικού κεφαλαίου της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, την Bank of America Corp. και τη Morgan Stanley και ως επικεφαλής διαχειριστή του βιβλίου προσφορών και οικονομικό σύμβουλο για τη συμφωνία την Deutsche Bank AG. Με δεδομένες τις υψηλές επιδόσεις του αεροδρόμιου της Αθήνας και τα νέα επίπεδα ρεκόρ στα οποία αναμένεται να αναρριχηθούν φέτος οι αφίξεις στην Αθήνα, το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να είναι ισχυρό. Εκτιμάται έτσι ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί αποτίμηση άνω των 3 δισεκατομμυρίων , επίπεδο που άλλωστε προσδιόρισε νωρίτερα φέτος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης όταν με δηλώσεις του στο Bloomberg μίλησε για αποτίμηση μεταξύ 2,7 και 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ανάλογα βέβαια και με τις συνθήκες της αγοράς.

Προ μηνός υπογράφτηκε και το απαραίτητο μνημόνιο αλληλοκατανόησης μεταξύ των μετόχων του ΔΑΑ για την εισαγωγή. Μέτοχοι του ΔΑΑ εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 30% ποσοστό και το οποίο θα διατεθεί κατά την δημόσια εγγραφή, είναι ακόμα το Υπερταμείο (με 25% το οποίο και θα διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιο του), οι Avi Alliance GmbH (26,7%) και Avi Alliance Capital GmbH (13,3%), αμφότερες συμφερόντων του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου PSP Investments, και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5%).

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η σύνταξη του Ενημερωτικού Δελτίου της εισαγωγής ώστε να πάρει το δρόμο του προς έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Η συμφωνία μεταξύ δημοσίου και PSP Investments (που ελέγχει συνολικά το 40% και το managment) προβλέπει το δικαίωμα της δεύτερης να αποκτήσει, κατά την εισαγωγή των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στο χρηματιστήριο, ένα επιπλέον ποσοστό 10% αλλά με εύλογο όμως υπερτίμημα (premium) της τάξης του 20% σε σχέση με την τιμή της μετοχής που θα διαμορφωθεί κατά την δημόσια εγγραφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT